PL condamnă discursul lui Igor Dodon la ONU

  • 27 Septembrie 2019 14:08
PL condamnă discursul lui Igor Dodon la ONU

Partidul Liberal condamnă discursul președintelui Igor Dodon la ONU.

Potrivit unui comunicat al formațiunii, Igor Dodon a rostit „un discurs împregnat de teze sovietice și manipulatoare a la Kremlin ”precum că vrea o Europă unită de la Lisabona până la Vladivostok”.

„Mai mult decât atât, acesta a ținut un discurs și în limba rusă, elogiind faptul că ”limba rusă este limbă de comunicare interetnică în RM”, ceea ce este un fals. Limba rusă nu are statut de limbă de comunicare. În orice stat, limba de comunicare este limba oficială, în cazul Republicii Moldova – limba română”, menționează liberalii. 

PL mai remarcă faptul că Igor Dodon a cerut să fie recunoscut la nivel internațional  statutul de neutralitate al R.M în loc să ceară retragerea trupelor militare rusești de ocupație și a munițiilor și a adus „preamăriri și laude reprezentanților Federației Ruse pentru intenția de a relua procesul de distrugere a munițiilor de la Cobasna, rămase în urma războiului moldo-rus din 1992”.

„Teza privind oferirea unui statut special al regiunii transnistrene este o altă declarație periculoasă și iresponsabilă a lui Dodon, care contravine intereselor naționale, și care semnifică de fapt promovarea ideii de federalizare a RM, scenariul mult dorit de FR.
Discursul primitiv al lui Dodon la ONU este un act rușinos, care a prejudiciat imaginea RM pe plan internațional”, mai susține PL. 

Liberalii afirmă că Igor Dodon a avut acceptul și încuviințarea celor de la Guvern pentru a-și promova propriul discurs, iar „lamentările și reacțiile mai multor reprezentanți ai blocului ACUM, printre care sunt și vicepreședinți de Parlament care critică discursul președintelui, pe care-l califică drept „inconsecvent” și „incoerent” nu reprezintă altceva decât o fățărnicie și ipocrizie, o altă porție de dezvinovățire, ceea ce denotă faptul că întreaga guvernare pro-europeană a capitulat total în fața lui Dodon”. 

Menționăm că Partidul Acțiune și Solidaritate și-a exprimat dezacordul față de „poziția incoerentă și inconsecventă” a președintelui Igor Dodon în problema prezenței trupelor militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău