PL cere Procuraturii inițierea unei anchete penale pe numele primarului interimar

  • 25 Iulie 2018 16:18
PL cere Procuraturii inițierea unei anchete penale pe numele primarului interimar

Vicepreședintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, a depus un denunț la Procuratura Generală prin care cere inițierea unei cauze penale și tragerea la răspundere a primarului interimar Ruslan Codreanu. Motivul invocat este faptul că ultimul s-a numit, printr-o dispoziție semnată de el însuși, primar interimar, transmite IPN.

Valeriu Munteanu îl învinuiește pe Ruslan Codreanu de uzurpare de calități oficiale și samavolnicie. Potrivit liberalului, autointitularea lui Ruslan Codreanu drept primar general al municipiului Chișinău este o acțiune fără precedent în istoria Republicii Moldova, fiind desprinsă din practicile medievale de acaparare a puterii.

Valeriu Munteanu mai spune că acțiunea primarului interimar discreditează activitatea administrației locale și subminează încrederea cetățenilor. „Faptele domnului Codreanu comportă un pericol social sporit, deoarece sunt încălcate grav drepturile și interesele legitime ale cetățenilor și organizațiilor din municipiul Chișinău”, se spune în denunț.

Valeriu Munteanu solicită examinarea denunțului într-un termen cât mai restrâns. 

Menționăm că Directorul Direcției juridice a Primăriei Chișinău, Valeriu Bogdan a declarat că, potrivit legislației, interimatul funcției de primar general se asigură de drept de către un viceprimar este declarația în scris a viceprimarului Nistor Grozavu prin care acesta a refuzat această funcție. Juristul a precizat că dispoziția de numire a lui Ruslan Codreanu în funcția de primar general interimar a fost transmisă Cancelariei de Stat, care are funcția de control a legalității actelor administrative. Valeriu Bogdan a adăugat că, potrivit legii, dacă viceprimariul refuză sau dacă primarul și viceprimarul sunt suspendați  din funcție, CMC are dreptul să intervină în numirea unui primar interimar, însă atât cât sunt în funcție, Consiliul nu are dreptul să intervină în autoritatea executivă a Primăriei Chișinău. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău