Pirkka Tapiola: UE este interesată într-o Moldovă democratică ce continuă reformele

  • 23 Decembrie 2016 09:12
Pirkka Tapiola: UE este interesată într-o Moldovă democratică ce continuă reformele

Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola, a emis un mesaj presei în care a dat asigurări că UE și-a luat angajamentul deplin de a ajuta și de a susține Moldova în calea sa spre reforme reale, tangibile care vor aduce țara spre un alt nivel de dezvoltare.

„Guvernul Republicii Moldova a primit un transfer din partea UE în valoare de 45,3 milioane de euro. Acest transfer a fost posibil datorită programului FMI, deoarece au fost îndeplinite ceea ce noi numim condiții generale pentru transfer din cadrul asistenței bugetare, aceasta înseamnă de fapt transparență în procesul bugetar, un cadru cu privire la supravegherea bancară și altele care sunt transpuse în programul FMI și astfel a avut loc restabilirea încrederii”, a declarat Pirkka Tapiola, transmite IPN.

Oficialul european a explicat că Moldova a reușit în urma negocierilor să asigure în data de 7 noiembrie anul curent aprobarea unui program de țară de trei ani de către Consiliul Fondului Monetar Internațional. „Din punctul nostru de vedere, acest rezultat a indicat stabilirea unui cadru, fapt ce garantează reîntoarcerea la o stabilitate macro-financiară. Dacă privim în detalii atât acțiunile anterioare, cât și programul, veți vedea că sunt prezente multe aspecte cu referire la guvernarea din sectorul bancar, supravegherea bancară, și împuternicirile Băncii Naționale, acestea sunt probleme prevăzute în program, care trebuie abordate pentru a se garanta că astfel de evenimente precum cele din 2014 din sectorul bancar nu se vor repeta”, a mai spus Tapiola.

Șeful Delegației UE a menționat că Uniunea Europeană va continua să monitorizeze implementarea programului FMI deoarece este foarte important pentru viitoarele reforme, care sunt incluse în program, să rămână pe calea cea bună. Pirkka Tapiola s-a referit la cele patru programe sectoriale de asistență bugetară în cadrul cărora au fost făcute plățile din partea UE. Acestea nu reprezintă programe noi și asupra lor s-a căzut de acord înainte de 2014, astfel nu este vorba despre un nou cadru de asistență bugetară, ci de reluarea plăților pentru programele mai vechi care au fost deja inițiate.

„În cazul unuia din programe, numit Stimularea Economică în Zonele Rurale, am transferat de fapt ultima plată. Acesta a fost unul dintre programele de asistență bugetară care a atins cele mai bune performanțe, un program în cadrul căruia, îndrăznesc să afirm, cetățenii Republicii Moldova au simțit cele mai tangibile și majore beneficii. În cadrul ultimei tranșe transferate pentru acest proiect au fost acoperite costurile construcției a două incubatoare de afaceri care au creat aproape 200 de afaceri noi”, a spus șeful Delegației UE la Chișinău.

Oficialul european s-a referit și la Programul PARE 1+1, acesta fiind unul din programele pentru care s-a reușit deblocarea plăților. Alt program ține de gestionarea generală a finanțelor publice din Republica Moldova, care este cunoscut și ca programul de reformă a politicilor finanțelor publice. Încă un program susținut financiar de UE este ENPARD, program pentru agricultură și dezvoltare rurală și presupune modernizarea fermelor de animale, a unităților alimentare și asigurarea conformității cu cerințele de calitate și de siguranță a produselor animaliere ale UE.

„Moldova are un potențial extraordinar în sectorul agricol, însă pentru a fi cu adevărat competitivă pe piața UE trebuie să existe o modernizare, precum și o raliere la standardele UE. Fermierii vor simți personal beneficiile acestui program, iar sursele financiare vor fi transferate direct fermierilor prin intermediul Agenției naționale de Intervenție și Plăți. Ultimul program se referă la sectorul educației și formare profesională”, a mai spus oficialul european.

Pirkka Tapiola a subliniat că una din deciziile pe care le-a luat UE atunci când frauda bancară a ieșit la iveală a fost de a bloca plățile din cadrul asistenței bugetare. Acestea reprezintă plăți sectoriale, ce țin de un anumit număr de reforme sectoriale din țară, dar în același timp, sunt plăți care trebuie condiționate nu doar de aceste sectoare, dar și de aspecte generale, precum este în special stabilitatea macro-financiară.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău