Pirkka Tapiola: Constituția este cartea de căpătâi pentru orice societate

  • 10 Februarie 2017 16:23
Pirkka Tapiola: Constituția este cartea de căpătâi pentru orice societate

Șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, susține că Constituția este cartea de căpătâi, care conține reguli pentru orice societate și are scopul de a asigura un echilibru în societate și între diferiți actori.

Declarația a fost făcută într-un briefing de presă susținut după o întrevedere neformală a ambasadorilor acreditați la Chișinău cu conducerea Curții Constituționale, transmite IPN.

„Pentru ca procesul de tranziție să se încununeze cu succes, astfel încât cetățenii să poată beneficia de pe urma actului guvernării și să aibă beneficii de pe urma faptului că sunt cetățenii acestei țări, există reguli de joc și este important ca aceste reguli de joc să fie respectate”, a notat Pirkka Tapiola.

Șeful Delegației UE a menționat că anume din acest considerent Uniunea Europeană ajută în procesul de dezvoltare a Curții Constituționale, ca să existe nu doar reguli, nu doar joc, dar și un arbitru, care ar asigura ca acest joc să fie conform regulilor. Potrivit ambasadorului, în cadrul întrevederii a fost făcut un schimb deschis de viziuni și opinii pe o varietate de chestiuni și probleme. „Dar pentru că întâlnirea a avut un caracter neformal, toate discuțiile rămân neformale și nu voi intra în detalii”, a mai spus Pirkka Tapiola, îndemnând și alte instituții din Republica Moldova să desfășoare astfel de discuții, nu doar cu ambasadorii, dar și cu societatea civilă și cu instituțiile media, pentru a discuta problemele existente.

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat că în cadrul întrevederii neformale cu ambasadorii acreditați la Chișinău a avut loc un schimb de opinii vizavi de funcționarea Curții Constituționale, starea democrației în Republica Moldova, reformele care se efectuează, dar și provocările existente. Potrivit lui, s-a discutat despre starea democrației, dar și despre starea justiției, care reprezintă cea mai mare problemă în Republica Moldova și cea mai complicată de rezolvat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:83 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău