Pilula doi în unu pentru normalizarea tensiunii arteriale care ar putea salva mii de vieți

  • 30 August 2018 09:00
Pilula doi în unu pentru normalizarea tensiunii arteriale care ar putea salva mii de vieți

Tensiunea arterială ridicată este cunoscută ca ucigașul tăcut, deoarece simptomele merg adesea neobservate până când este prea târziu.

Potrivit sănătate.info, care citează Telegraph.co.uk., aproximativ unul din patru adulți din Marea Britanie suferă de hipertensiune arterială, care este cea mai mare cauză a bolilor de inimă și accident vascular cerebral. Experții spun că doar aproximativ jumătate dintre cei cu tensiune arterială ridicată își gestionează corect boala.

Mulți iau un cocktail de medicamente, adesea adăugând preparate suplimentare atunci când presiunea devine greu de controlat. Pacienții care iau mai multe medicamente au de patru ori mai multe șanse de a pierde o doză, comparativ cu cei care iau doar o pastilă, arată cercetarea.

Societatea Europeană de Cardiologie recomandă celor cu tensiune arterială crescută să ia o pastilă „doi în unu”, care probabil este mult mai eficientă.

În cadrul celei mai mari conferințe din domeniul cardiologiei din lume, experții britanici au spus că schimbarea ar putea îmbunătăți controlul tensiunii arteriale, salvând mii de vieți.

Tensiunea arterială crescută este un risc major pentru atacurile de cord, accident vascular cerebral și insuficiența cardiacă, precum și o serie de alte boli. Rareori provoacă simptome, deși cei cu tensiune arterială foarte ridicată pot avea dureri de cap, încețoșare sau vedere dublă, sângerări nazale obișnuite, dificultăți de respirație, dureri în piept, bătăi neregulate ale inimii, sânge în urină, confuzie sau bătăi în piept, gât sau urechi.

Vorbind la Congresul ESC din München, profesorul Williams a spus că medicamentele „doi în unu” costă doar cinci peni pe zi. Dar, în pofida beneficiilor, puțini pacienți din Marea Britanie le primesc.

Experții sugerează că medicamentele ar trebui să fie oferite celor cu tensiune arterială care este semnificativ mai mică, la 130/85, pentru cei sub vârsta de 65 de ani.

Noile cercetări sugerează pacienților cu tensiune arterială ridicată o combinație de două medicamente într-o pastilă. Dacă ar fi adoptată pe scară largă, această recomandare are potențialul de a îmbunătăți controlul eficient al tensiunii arteriale și, astfel, de a reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral. 

Sursa: sănătateinfo.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:76 %
Vint:4,63 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău