Piese ale tezaurului de aur al României vor fi expuse la Muzeul Móra din Szeged, Ungaria

  • 09 Iulie 2018 19:46
Piese ale tezaurului de aur al României vor fi expuse la Muzeul Móra din Szeged, Ungaria

Valoroasa colecție a fost transportată de la București la Muzeul Móra din Szeged în secret, prin exluderea publicului, iar despachetarea lăzilor a avut loc duminică după-amiază, sub supravegeherea severă a polițiștilor dotați cu arme automate.

Piesele din aur și argint din tezaurul României vor fi expuse în cadrul unei expoziții care se va deschide publicului larg pe data de 18 iulie. Valoarea colecției compuse din aproximativ o mie de piese din aur și argint este inestimabilă, potrivit unor presupuneri valorează mai multe miliarde de euro.

Angajații muzeului au declarat că din cauza valorii tansportului nu a fost anunțate în prealabil nici traseul și nici data exactă a sosirii colecției. Astfel că piesele, care vor fi expuse în curând, au ajuns în secret la Szeged. Piesele au fost transportate duminică dimineața de la Muzeul Național al României, iar transpotul a ajuns în aceeași zi după-amiază, la granița româno-ungară, de unde escortarea convoiul a fost asigurată de Poliția ungară până la Muzeul Móra din Szeged.

Expoziția numită „Aurul și Argintul Antic al României” prezintă cele mai valoroase piese din aur și argint care au fost descoperite în secolul XIX și XX pe teritoriul României de azi. Obiectele au o vechime de mai multe mii de ani, unele provin din epoca antică și medievală. Pe lângă arme, scuturi și coifuri, confecționate din metale prețioase, precum și bijuterii splendide, cei interesați pot admira și diferite obiecte de uz general.

Potrivit informațiilor Muzeului Móra, în curând va începe despachetarea colecției și pregătirea expoziției. Acțiunea specialiștilor români și ungari se va desfășura prin asigurarea unor măsuri speciale de securitate.

Sursa: Rador

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău