Pierderile uriașe suferite de mercenarii Wagner în Ucraina: Doar 1 din 5 deținuți ar mai fi pe front

  • 24 Ianuarie 2023 10:02
Pierderile uriașe suferite de mercenarii Wagner în Ucraina: Doar 1 din 5 deținuți ar mai fi pe front

Forțele de invazie rusești au pierdut un număr uriaș de mercenari Wagner în condițiile în care a ajuns să se bazeze în mare parte pe recrutări din penitenciarele și coloniile penale ale Rusiei, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare privind situația din Ucraina, scrie hotnews.ro.

ISW notează că există tot mai multe repercusiuni asupra capacității de luptă a grupului Wagner din cauza faptului ca gruparea paramilitară condusă de Evgheni Prigojin a ajuns să își ia majoritatea mercenarilor din coloniile penale ale Rusiei.

În acest sens analiștii militari americani o citează pe Olga Romanova, șefa ONG-ului rusesc pentru drepturile omului „Rus Sidyashchaya” (Rusia în spatele gratiilor), care afirmă că din cei aproximativ 50.000 de deținuți pe care mercenarii Wagner i-au recrutat, doar 10.000 se află pe linia frontului în Ucraina, restul fiind pierduți din cauza ratei ridicate a deceselor, predării și dezertării.

ISW afirmă că, deși nu poate confirma independent aceste cifre, ele sunt foarte plauzibile ținând cont de modelul de a folosi deținuții drept carne de tun în operațiuni ofensive cu rată foarte ridicată de pierderi. De altfel, despre acest lucru a vorbit și Andrei Medvedev, fostul comandant al mercenarilor Wagner care a fugit în Norvegia după ce a dezertat.

La situația respectivă se adaugă și faptul că gruparea paramilitară condusă de Prigojin pare să fi început să își țină în spatele liniilor mercenarii cu experiență pentru a-i folosi ca un tip de „forțe speciale” care operează în paralel cu unitățile de condamnați.

„Obiectivul grupului Wagner de a-și reduce rata de pierderi în rândul mercenarilor care nu sunt deținuți subminează probabil capacitatea sa de a reține și folosi cu eficiență în timp masa sa mare de condamnați”, mai notează ISW.

Șeful mercenarilor ar fi pierdut încrederea lui Vladimir Putin

Institutul amintește de asemenea de relatările potrivit cărora unele rude ale mercenarilor Wagner au primit sicrie goale după ce li s-a spus că cei dragi au murit în Ucraina, lucru care sugerează că grupării militare îi lipsește infrastructura administrativă și birocratică de bază pentru a ține o evidență proprie a pierderilor înregistrate.

În anterioara sa evaluare privind situația din jurul conflictului din Ucraina, ISW nota că Evgheni Prigojin, supranumit „bucătarul lui Putin” din cauza firmei sale Concordia care se ocupă de catering pentru Kremlin, ar fi pierdut încrederea președintelui rus din cauza eșecului trupelor sale neregulate de a cuceri orașul Bahmut din regiunea Donețk.

Ofensiva de pe axa Bahmut este singura pe care forțele de invazie rusești o mai desfășoară în Ucraina de luni de zile, ea fiind condusă de mercenarii Wagner care au lansat numeroase atacuri sângeroase aici încă de la începutul lunii august.

Analiștii militari americani subliniau că Prigojin pare să fi crezut că acest stadiu al războiului va fi momentul în care trupele sale neregulate vor putea demonstra de ce sunt capabile și el va putea obține un rol mai proeminent în comandarea invaziei, în detrimentul comandamentului militar de la Moscova.

„Aceste speranțe par acum iluzii”, nota anterioara evaluare a ISW.

Amintim că jurnaliștii de investigație ruși au scris încă de la începutul verii trecute că gruparea Wagner a început să efectueze recrutări în penitenciarele rusești în contextul în care forțele de invazie duceau lipsă de personal din cauza pierderilor mari suferite în primele zile ale invaziei.

Mai devreme în cursul lunii ianuarie Evgheni Prigojin a publicat o înregistrare video cu ceea ce susține că ar fi primii mercenari recrutați din penitenciare care au fost grațiați după ce și-au îndeplinit stagiul militar obligatoriu în Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău