Pierderile suferite de luptătorii ceceni în Ucraina ar putea declanșa căderea regimului lui Ramzan Kadîrov (analiză The Guardian)

  • 23 Martie 2022 08:49
Pierderile suferite de luptătorii ceceni în Ucraina ar putea declanșa căderea regimului lui Ramzan Kadîrov (analiză The Guardian)

Prin participarea trupelor sale în invazia rusă a Ucrainei, Ramzan Kadîrov vrea să facă o demonstrație de forță, dar și un gest de loialitate față de ocrotitorul său de la Kremlin, Vladimir Putin, scrie The Guardian. Însă, pe zi ce trece, luptătorii liderului cecen riscă tot mai mult să devină carne de tun într-un război care ar putea prevesti căderea regimului lui Kadîrov.

Invazia rusă în Ucraina este în primul rând războiul lui Vladimir Putin, dar dacă există un al doilea om al cărui nume și a cărui reputație vor fi legate de devastarea orașelor ucrainene, acela este Ramzan Kadîrov, scrie digi24.ro.

Luptătorii săi au luat parte la primul asalt asupra Ucrainei și au suferit pierderi serioase în operațiunea de capturare a bazei aeriene de la Hostomel, în apropiere de Kiev, acolo unde a fost ucis un comandant de top al cecenilor.

Kadîrov vrea să le arate oponenților din țară și din străinătate cât este de puternic, dar, în același timp, trebuie să își mențină trupele intacte pentru a putea să conducă în continuare Cecenia cu o mână de fier.

Cecenii au fost recrutați, printre altele, pentru a asasina lideri ucraineni

Trupe de elită din Cecenia au fost recrutate și pentru a participa la asasinarea unor lideri ucraineni importanți în primele 48 de ore ale invaziei, au declarat serviciile de informații occidentale. Toate încercările de asasinare au eșuat.

Mai recent, oamenii lui Kadîrov au apărut și printre trupele care asediază cu brutalitate orașul-port Mariupol, unde suferința a sute de mii de ucraineni, inclusiv a celor care se adăposteau într-o maternitate, a devenit emblematică pentru catastrofa umanitară din Ucraina.

Liderul cecen a postat de curând un videoclip pe una dintre rețelele sociale, despre care a spus că era o întâlnire în care discuta strategia militară a trupelor sale și filmată într-un buncăr subteran din Ucraina. Kadîrov s-a folosit de filmare pentru a-i amenința pe locuitorii Kievului că le va face o „vizită personală”.

Serviciile de informații ucrainene spun că videoclipul a fost probabil o acțiune de propagandă filmată acasă, în Cecenia. Informațiile obținute din telefoane și de pe internet arată că liderul cecen nu a trecut niciodată granița Ucrainei. Chiar și purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a refuzat să valideze filmarea, spunând că Kremlinul nu are „nicio informație” despre o posibilă deplasare a lui Kadîrov în Ucraina.

Indiferent de veridicitatea filmării, aceasta a fost o unealtă utilă de propagandă și a evidențiat cât de mult și cu cât entuziasm s-a asociat Kadîrov cu războiul.

„Sunt mulți ceceni care îl urăsc pe Kadîrov. Are nevoie de Putin pentru a supraviețui”

Liderul cecen pare să perceapă invadarea Ucrainei ca pe o oportunitate de a-și spori popularitatea și puterea. Trimiterea trupelor sale este modul prin care Kadîrov își dovedește loialitatea față de Vladimir Putin, de al cărui patronaj are nevoie pentru a-și menține autoritatea în țară.

„Sunt multe mii, poate zeci de mii de ceceni care îl urăsc, care îl displac și multe familii care sunt într-un război de sânge cu el și cu familia lui. Kadîrov înțelege că dacă vrea să supraviețuiască are nevoie de susținerea Rusiei și a lui Vladimir Putin”, a explicat Emil Solomon Aslan de la Institutul pentru Studii Politice a Universității Carol din Praga.

„De aceea vrea să își arate loialitatea absolută, să arate că este util și că poate să vină și să facă lucruri mărețe”, a spus expertul.

Luptătorii ceceni reprezintă o forță neregulată pentru armata Rusiei. Este o luptă constantă între comandanții ceceni și serviciile de inteligență rusești. În videoclipurile apărute pe internet, trupele cecene poartă uniforme distincte prin care arată clar că sunt sub comanda lui Kadîrov și nu a ierarhiei militare rusești.

Spre deosebire de soldații ruși, cecenii își prezintă acțiunile din Ucraina pe rețelele sociale

Spre deosebire de ruși, trupele cecene au telefoane mobile cu ei și postează mesaje pe internet, în timp ce se referă la „operațiunea militară specială” a Rusiei, denumirea pe care o folosește Kremlinul ca să se refere la invazie, drept „război”.

Faptul că trupele cecene au făcut atâta vâlvă pe rețelele sociale face parte din tactica lui Kadîrov de a arăta cât de mult depinde armata Rusiei de grupul său de luptători.

În această lună, Kadîrov a lansat un canal de Telegram în limba arabă, aparent, pentru a profita de atenția de care se bucură în acest moment – o mișcare foarte ambițioasă pentru liderul unei regiuni mici din Rusia în care nu se vorbește araba.

Kadîrov a încercat să prezinte mobilizarea militară ca pe o inițiativă susținută de întreaga societate cecenă. Profesorii de școală au fost obligați să întocmească liste cu oameni care ar putea primii refugiați, iar guvernul regional a informat că unii dintre angajați vor renunța la salariul pe o lună pentru a-l dona în sprijinul războiului.

Pentru Putin, cecenii reprezintă o sursă de luptători cu experiență, căliți în războaie dure împotriva insurgenței din Cecenia și în luptele de stradă care au distrus deja câteva orașe ucrainene. Reputația lor violentă este o armă în sine.

„Operațiunile de epurare” - parte din războiul psihologic împotriva civililor ucraineni  

„Kadîrov are o experiență îndelungată în așa-numitele 'operațiuni de epurare' [împotriva civililor], iar luptătorii săi ar putea fi folosiți ca o unealtă psihologică împotriva ucrainenilor pașnici”, a spus un analist de la Fundația Georgiană pentru Studii Strategice și Internaționale.

„În plus, generația mai veche de luptători ceceni a participat la apărarea orașului Groznîi când se băteau cu rușii”, a spus analistul. „Comandanții ruși cred astfel că forțele [lui Kadîrov] au aptitudinii care ar putea fi utile în Ucraina, în special în timpul [operațiunilor] de genul asediului orașului Mariupol.”

Kadîrov, liderul care conduce Cecenia ca pe propriul său fief prin frică și violență, ar putea chiar să îl inspire și pe liderul Rusiei pe măsură ce economia se prăbușește sub sancțiuni și Putin adoptă măsuri tot mai autocratice.

În mod tradițional, Kadîrov a oferit Kremlinului variante alternative pentru misiuni de spionaj și de eliminare a inamicilor care erau prea toxice sau controversate pentru serviciile de spionaj ale Rusiei.

Cel mai cunoscut caz este cel al celor cinci ceceni are au fost găsiți vinovați de asasinarea din 2015 a lui Boris Nemțov, un personaj important al opoziției din Rusia. Crima nu a fost niciodată legată în mod direct de Kadîrov.

Mulți ceceni au simțit că au fost trimiși în rol de carne de tun într-un război planificat prost în primele zile, când pierderile masive au inclus unul dintre comandații lor superiori. Acum par să fie concentrați pe un război mediatic menit să recruteze noi voluntari și să-i consolideze puterea liderului cecen.

Kadîrov caută voluntari pentru război. Salarii de mii de dolari și bonusuri de înrolare și de performanță

În Cecenia, Kadîrov a demarat eforturi pentru a căuta „voluntari” cărora li se oferea un bonus de îrolare de aproximativ 2.300 de dolari și un salariu lunar de 1.000 de dolari. În plus, primeau bonusuri pentru realizarea cu succes a operațiunilor militare, potrivit mesajelor unui recrutor către un potențial tânăr luptător.

Cecenii au abordat chiar și antrenori de arte marțiale pentru a recruta bărbați tineri, dar cecenii au rămas nemișcați, recunoscând probabil cât de letal a devenit războiul.

„Filmările și alte date arată că majoritatea forțelor [cecene] se află la cel puțin 20 de kilometri distanță de linia frontului. Singurul lucru pe care îl fac este să înregistreze videoclipuri pentru a motiva oamenii din Cecenia și pentru a promova imaginea războinică a lui Kadîrov și a forțelor sale”, a explicat analistul în studii politice.

„Depun mult efort pentru a mobiliza 'voluntari' și au oferit o recompensă financiară foarte generoasă pentru a participa [la război], dar Telegramul și scurgerile de informații sugerează că nu au avut succes.”

Kadîrov mai are un motiv să lupte. Alături de forțele ucrainene sunt cel puțin două brigăzi care includ membri ai diasporei cecene care îl detestă pe liderul Ceceniei și ar dori să îl vadă înlăturat de la putere. El trebuie să le arate puterea sa dușmanilor din țară și din străinătate, dar trebuie să își mențină trupele intacte pentru a continua să conducă Cecenia cu o mână de fier.

„Kadîrov pare să fi rămas șocat de amploarea rezistenței ucrainene”

„Kadîrov pare să fi rămas șocat de amploarea rezistenței ucrainene și se pare că zeci, dacă nu sute, dintre oamenii săi au fost uciși. Are o mulțime de oameni, în jur de 12.000, dar pentru a rămâne la putere are nevoie de acești luptători”, a explicat Aslan.

„Dacă suferă pierderi prea mari în Ucraina, acest lucru s-ar putea întoarce împotriva lui Kadîrov. Asta ar putea explica unele dintre zvonurile că ar fi renunțat la o parte din trupele sale.”

„[Kadîrov] vrea să se prezinte drept liderul dur al acestor luptători brutali care sunt dispuși să se sacrifice în luptă. Dar nu sunt sigur că ei chiar sunt dispuși să își dea viața [în acest război].”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău