Pierderile cauzate de schimbările climaterice sunt estimate la circa 600 milioane de dolari anual

  • 17 Decembrie 2019 16:40
Pierderile cauzate de schimbările climaterice sunt estimate la circa 600 milioane de dolari anual

Cea mai mare provocare pentru sectorul agricol este neadaptarea la fenomenele de schimbări climatice, cum ar fi secetele, înghețurile, ploile torențiale, grindina, vântul puternic, care devin o normalitate. În Republica Moldova, pierderile cauzate de schimbările climaterice sunt estimate la circa 600 de milioane de dolari anual. Despre aceasta a vorbit director general al Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul agriculturii, Liviu Gumovshi, la evenimentul „Dialog Pro-Business”, la care a participat și conducerea țării, transmite IPN.

Liviu Gumovshi a declarat că sunt necesare măsuri pe termen scurt, printre care și alocarea finanțărilor suficiente pentru serviciile speciale responsabile de monitorizarea proceselor hidrometeorologice. De asemenea, este vorba despre valorificarea posibilităților de asigurare subvenționată a riscurilor în agricultură. „Avem fondul respectiv, sunt prevăzuți bani. Dar, din păcate, din cauza, posibil, a unor prime foarte mari și a unor despăgubiri care vin foarte tardiv, acest sistem nu este activ. O altă măsură pe termen scurt ar fi transmiterea stațiunilor de pompare și irigare din gestiunea Agenției „Apele Moldovei” în gestiunea asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigație”, a menționat Liviu Gumovshi.

Prezent la eveniment, premierul Ion Chicu a declarat că autoritățile sunt conștiente de faptul că, dacă nu vor oferi predictibilitate mediului de afaceri, nu vor avea succes. Dincolo de politici fiscale stimulatoare, începând cu anul 2020, se va investi masiv în infrastructură. Premierul Ion Chicu a încurajat oamenii de afaceri și i-a asigurat de sprijinul deplin al Guvernului. „Vom elimina monopolul la importuri și exporturi. Vom încheia mai multe acorduri de liber schimb, inclusiv cu țările GUAM. Vom determina o creștere a PIB-ului până la 320 de miliarde de lei”, a mai spus Ion Chicu.

Președintele țării, Igor Dodon, s-a referit la mai multe inițiative „menite să dea un nou imbold dezvoltării economice a Republicii Moldova”. Este vorba despre micșorarea presiunii structurilor MAI asupra mediului de afaceri, adică excluderea din cadrul MAI a atribuției de efectuare a controalelor economice. De asemenea, este vorba despre aprobarea legii cu privire la comerțul intern, cu scopul susținerii producătorului autohton, precum și despre deschiderea platformelor industriale în fiecare raion, pentru a crea noi locuri de muncă.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a declarat că inițiativa unui dialog între autoritățile publice și reprezentanții businessului are drept scop identificarea problemelor stringente cu care se confruntă comunitatea de afaceri. În opinia sa, mediul de afaceri trebuie să fie și un partener de încredere în soluționarea problemelor social-economice ale statului.

Evenimentul a întrunit peste 600 de agenți economici, inclusiv din UTA Găgăuzia și regiunea transnistreană.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:2,57 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău