Pictorul Pietro Finelli: Cultura este factorul central prin care se realizează o colaborare între țări – în primul rând la nivel de cultură se face acest lucru, după aceasta la nivel economic și politic (AUDIO)

  • 27 Septembrie 2021 16:05
0%
00:00:00
00:00:00

Renumitul artist plastic Pietro Finelli, (Italia), unul din oaspeții Bienalei Internaționale de Pictură (BIP) din acest an, este invitat frecvent al unor renumite galerii internaționale. Finelli a remarcat pentru Radio Chișinău, că fiind oaspete pentru a doua oară în Republica Moldova, e bucuros să găsească aici o atmosferă plăcută sufletește. El consideră că orice eveniment artistic, între care se înscrie și actuala Bienală Internațională de Pictură, ce a adunat oaspeți din câteva zeci de țări – are succes atunci când generează noi colaborări, noi evenimente artistice, dar și altele la nivel economic, sau politic.

Fiind fascinat de mănăstirile rupestre – or în cadrul Bienalei oaspeții au fost invitați să admire locuri pitorești ale plaiului nostru, printre care și Orheiul Vechi, unde au văzut chiar chilia unui pustnic! – îi place mult atmosfera din sătucurile basarabene (atât cât a mai rămas din ele! – n.a.). El remarcă și căldura sufletească a locuitorilor capitalei, cu care a reușit să se întâlnească și în cadrul unei alte expoziții, vernisate cu trei ani în urmă la Muzeul de Istorie a Moldovei. Era vorba de un proiect original, intitulat „Pietro Finelli – Noar Time”, în care îmbina arta picturii cu a cea a cinematografiei anilor 40-50.

Reprezentarea în alb-negru, în stilul primelor filme cinematografice, îl fascinează de mult timp , într-o serie de picturi ale sale simțindu-se influența acesteia. Inclusiv în lucrarea prezentată în cadrul Bienalei actuale – “Privire”. Artistul își pune mereu întrebare de ce este nevoie de arta picturii într-o societate, în care există atâtea modalități de captare a imaginii. Concluzia la care ajunge este că arta este o necesitate, prin care artistul își transmite lumea sa interioară, un mesaj important pentru cei din jur. A vorbit despre aceasta și în cadrul Conferinței ce s-a desfășurat în cadrul BIP:

Din cele mai vechi timpuri omul a simțit necesitatea de a-și construi un adăpost, ceea ce se explică prin nevoia de a se proteja. Dar nu poate fi explicată apariția picturilor rupestre, care apar după. Cu toate acestea, dacă ele există, atunci vin de asemenea dintr-o necesitate... Actul de a crea, de a se exprima prin diferite modalități – scriere, pictură – este o necesitate, pe care o simte fiecare în mod individual”, consideră Pietro Finelli.

La moment pictorul este implicat în mai multe proiecte, una din ele reprezintă o expoziție cu genericul “Privire”, (un tablou din acel ciclu fiind prezentat la BIP), vernisată recent într-o galerie din Milano. Aceasta cuprinde o serie de lucrări despre felul în care își exprimă oamenii universul lor interior prin oglinda sufletului - privirea. În viitorul apropiat îl mai așteaptă două expoziții – una la Nordul și alta la Sudul Italiei. Artistul propune în cazul dat un alt concept – lucrările sale vor veni să interacționeze, să comunice cu lucrările altor pictori, inclusiv a celor din perioada Renașterii. Dialogul poate fi nu doar la prezent, ci și peste epoci, consideră Pietro Finelli! Setea de comunicare este mobilul acestui artist, aflat într-o permanentă căutare:

De obicei sunt implicat în mai multe proiecte concomitent. Și acest lucru se datorează faptului că un proiect artistic nu însemnă doar expunerea lucrărilor pe simeze, ci și comunicarea cu oamenii. Și atunci când este vorba de comunicare, atunci procesele se derulează cu expansiune și se multiplică, de obicei. Când vorbesc despre colaborare, nu mă refer doar la colaborare cu cei din prezent, ci și la o colaborare cu un material oarecare – cu un material din trecut, cu o pictură, spre exemplu. Pentru că ea nu este stagnantă, ci e și ea în proces de comunicare”, afirmă artistul.

Pietro Finelli consideră că o societate, fiind produsul mai multor culturi, aceasta o îmbogățește și o face mai profundă. Acest fapt se referă și la Republica Moldova, care a fost, în virtutea vicisitudinilor istorice, timp de secole înstrăinată de spațiul său firesc. Pietro Finelli consideră că acest caracter specific poate constitui o posibilitate proeminentă pentru colaborare dintre țara noastră și alte state, cum ar fi spre exemplu Germania, Italia, Franța:

Este vorba mai mult de felul în care noi venim să ne reprezentăm cultura – fie ea influențată de Imperiul Rus, de rădăcinile estice, de Imperiul Roman – acestea toate sunt niște părți integrante, care ne constituie cultura, ne creează identitatea. Dar momentul central din colaborare, de fapt, sunt oamenii. Ei sunt purtătorii de cultură și cultura începe de la ei. Cultura este momentul central prin care se face această comuniune dintre țări – în primul rând la nivel de cultură se face acest lucru și după aceasta la nivel economic și politic. Deci dacă vom începe cu promovarea culturii și colaborări interculturale, acest lucru ar putea duce mai departe”, susține Pietro Finelli.

Un interviu cu renumitul pictor italian, realizat de Alina Rusu, puteți audia în file-ul audio, atașat materialului.

Poza este făcută de Ingrida Mockutė-Pocienė, în cadrul expoziției "Noir Time" în Klaipėda.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău