Pictorul din diaspora, Iurie Brașoveanu, a lansat expoziția de grafică cu genericul ”Poetul și pasărea măiastră”, dedicată poetului Mihai Eminescu

  • 15 Ianuarie 2019 10:48
Pictorul din diaspora, Iurie Brașoveanu, a lansat expoziția de grafică cu genericul ”Poetul și pasărea măiastră”, dedicată poetului Mihai Eminescu Moldpres

O expoziție de grafică cu genericul ”Poetul și pasărea măiastră”, dedicată poetului Mihai Eminescu, a artistului plastic Iurie Brașoveanu, stabilit în Italia, a fost vernisată, ieri, la Centrul Academic Internațional Eminescu din Chișinău, informează MOLDPRES.

Expoziția cuprinde 18 lucrări semnate de autor de-a lungul anilor și a fost inaugurată în cadrul ședinței Cenaclului ”Grai Matern” cu genericul ”La sfat cu Eminescu prin poezie, cântec și arte plastice”.

”În toate expozițiile mele de la Chișinău și cele din străinătate am abordat în permanență tematica eminesciană. Am ilustrat Scrisorile lui Eminescu, poemul ”Împărat și proletar” și alte lucrări. Nu m-am despărțit niciodată de creația eminesciană. Ea mă însoțește pretutindeni”, a precizat Iurie Brașoveanu, solicitat de MOLDPRES.

La rândul său, poeta Renata Verejanu, conducătoarea Cenaclului ”Grai Matern”, a afirmat că orice lucrare a pictorului Iurie Brașoveanu este o metaforă. ”Este un joc de simboluri cu trecerea unei forme în altă formă. Lucrările lui Iurie Brașoveanu vin din profunzimea poeziei lui Mihai Eminescu”, a subliniat Renata Verejanu.

Iurie Brașoveanu s-a născut la 17 noiembrie 1962 în satul Copăceni, raionul Sângerei. A absolvit Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală” și Facultatea de Pictură și Grafică a Universității Pedagogice de Stat ”Ion Creangă” din Chișinău. Timp de 20 de ani, a fost profesor de pictură la Școala de Arte Plastice din Sângerei și la cele trei școli generale din acest oraș. Din 2001 s-a stabilit cu traiul în orașul Torino, Italia. A pictat două biserici din R. Moldova și două din Italia. De asemenea, a ilustrat 17 cărți semnate de autori din R. Moldova, România și Italia, precum și 13 icoane.

Sursa: Moldpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău