Piața UE | Facilități pentru agenții economici la exportul de nuci

  • 09 Martie 12:22
Piața UE | Facilități pentru agenții economici la exportul de nuci

Dificultățile întâmpinate de agenții economici la exportul de nuci pe piețele Uniunii Europene au fost discutate recent la Ministerul Economiei și Infrastructurii. În cadrul ședinței, ministrul Chiril Gaburici i-a îndemnat pe exportatori să beneficieze de avantajele oferite de statutul de exportator aprobat, care permite exportul de mărfuri în regim preferențial fără a deține certificat de origine emis de Serviciul Vamal.

Mai exact, exportatorul aprobat are dreptul să documenteze pe proprie răspundere originea preferențială a mărfurilor exportate prin completarea declarațiilor pe factură/declarațiilor de origine, indiferent de valoarea acestor mărfuri.

De asemenea, ministrul Economiei și Infrastructurii a încurajat exportatorii să solicite certificatele de origine preferențială a mărfurilor (EUR.1) la terminalele interne ale Birourilor vamale, pentru accelerarea și simplificarea procedurii de export, dar și pentru evitarea blocajelor în punctele vamale. Aceste certificate confirmă originea mărfurilor, exportatorii sunt scutiți de taxele vamale și beneficiază astfel de avantajele oferite de Acordul de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) între Republica Moldova și Uniunea Europeană. În context, s-a  menționat că ANSA verifică calitatea mărfurilor de la etapa de producere până la export.

Totodată, Chiril Gaburici a menționat că este foarte importantă informarea persoanelor fizice  despre facilitățile fiscale aplicate la vânzarea miezului de nucă. În cazul în care valoarea vânzărilor de miez de nucă nu depășește suma de 300 de mii de lei anual, nu se aplică impozitul pe venit, iar Serviciul Fiscal de Stat nu efectuează controale.

La discuții au participat ministrul Chiril Gaburici, reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Serviciului Vamal, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), și ai delegației UE la Chișinău, Asociației Europene de Business, dar și experți de nivel înalt ai UE. Ședința a fost organizată urmare a mai multor sesizări parvenite de la exportatori.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
30 °C
Nori împrăștiați
Umiditate:42 %
Vint:2,6 m/s
Vin
24 °C
Sâm
14 °C
Dum
16 °C
Lun
21 °C
Mar
21 °C

Curs oficial BNM 29 Mai 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6728 -0.0616
USD 16.8771 0.0237
RON 4.2434 -0.0202
UAH 0.6459 0.0016
RUB 0.2706 -0.0015
Arhivă Radio Chișinău