Piața smartphone-urilor s-a contractat cu 2,7% în primul trimestru (Gartner)

  • 28 Mai 2019 18:30
Piața smartphone-urilor s-a contractat cu 2,7% în primul trimestru (Gartner)

Vânzările mondiale de smartphone s-au contractat cu 2,7% în primul trimestru al acestui an, până la 373 milioane unități, a anunțat marți firma de cercetare de piață Gartner, transmite Reuters,preluat de Agerpres.

De asemenea, deși a fost absent de pe piața din SUA, producătorul chinez Huawei a reușit să își păstreze poziția de al doilea producător mondial de telefoane inteligente și, mai mult, a reușit să reducă decalajul care îl separă de liderul mondial Samsung.

"Cererea pentru smartphone-uri premium rămâne inferioară celei pentru smartphone-uri de bază, ceea ce a afectat marjele pentru mărci precum Samsung și Apple, care au participații importante pe zona smartphone-urilor premium", a declarat directorul de cercetare de la Gartner, Anshul Gupta.

Gartner susține că grupul sud-coreean Samsung și-a păstrat titlul de cel mai mare producător mondial de smartphone-uri în primul trimestru din acest an, când a controlat 19,2% din piață, în scădere față de o cotă de 20,5% în aceeași perioadă a anului trecut. Urmează producătorul chinez Huawei, cu o cotă de piață de 15,7%, în creștere față de doar 10,9% în primul trimestru din 2018. Pe locul al treilea se situează grupul american Apple cu o cotă de piață de 11,9%, față de 14,1% în urmă cu un an.

Aceste cifre arată că Huawei a înregistrat ce mai mare creștere în ritm anual dintre primii cinci producători mondiali de telefoane inteligente, respectiv Samsung, Huawei, Apple, OPPO și Vivo.

Huawei a vândut 58,4 milioane smartphone-uri în primul trimestru al acestui an, cu creșteri în toate regiunile, arată datele Gartner. Grupul chinez a înregistrat rezultate deosebit de bune pe primele sale două piețe, Europa și China, unde vânzările de smartphone-uri marca Huawei au crescut cu 69%, respectiv cu 33%.

La mijlocul acestei luni, președintele american Donald Trump a semnat un ordin executiv care interzice companiilor americane să folosească echipamente de telecomunicații străine despre care se crede că reprezintă un risc pentru securitatea națională. În text nu este menționat un producător anume, dar se consideră că ordinul vizează gigantul chinez al telecomunicațiilor Huawei, despre ale cărui produse mai multe țări, în frunte cu SUA, au avertizat că ar putea fi folosite de Beijing pentru "supraveghere". 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău