Piața românească tot mai atractivă pentru moldoveni

  • 18 Decembrie 2014 15:58
Piața românească tot mai atractivă pentru moldoveni

Volumul exporturilor Republicii Moldova pe piața României sunt în creștere cu aproximativ 10 la sută lunar, ajungând la aproape același nivel cu schimburile comerciale operate în prezent cu Federația Rusă.

 La nivel general exporturile moldovenești  pe piața Uniunii Europene au crescut cu 13 la sută în zece luni ale anului. Datele au fost făcute publice de către viceministrul Economiei, Octavian Calmâc, la Forumul Regional privind ”Asistența UE pentru dezvoltarea economică a Republicii Moldova”. 

Beneficiile asocierii Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și semnării Acordului de Liber Schimb au fost abordate în cadrul Forumului Regional organizat la Chișinău de către Delegația Uniunii Europene. Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană urmează să aducă stabilitate cadrului juridic, așteptată de agenții economici, a declarat în discursul său viceministrul Economiei, Octavian Calmâc. Potrivit oficialului, în top 10 țări ca destinație a produselor moldovenești se regăsesc țări ale Uniunii Europene ca Italia sau Germania, exporturile în ele crescând cu peste 40 la sută. Destinația principală este România, volumul exporturilor către statul vecin atingând nivelul schimburilor comerciale cu Federația Rusă. Octavian Calmâc.

”În primele 10 luni avem exporturi în Federația Rusă de 380 de milioane de dolari. Exporturile în România în aceeași perioadă de timp find de 360 de milioane și sunt în creștere cu un tempou de 10 la sută lunar, pe fondul unor descreșteri a exporturilor pe piața rusă”, a declarat Octavian Calmâc. 

Viceministrul Economiei a menționat că, în proporție tot mai mare, agenții moldoveni se reorientează dinspre piețele statelor CSI spre piața comunitară, modernizarea sistemului de calitate și control fiind văzute ca principale provocări. Totuși, autoritățile de la Chișinău sunt hotărâte să restabilească relațiile comerciale cu Federația Rusă.

Odată implementat pe deplin, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană care reprezintă un cadru important de reforme, va aduce o serie de beneficii cetățenilor Republicii Moldova, a mențonat la rândul său și ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Pirkka Tapiola.

”Odată realizate reformele precum: statul de drept, lupta cu corupția, standardele fitosanitare,  Republica Moldova va putea ieși din capcana sărăciei către un vector de creștere economică, dezvoltare socială. Va fi capabilă să atragă investiții, să creeze locuri noi de muncă și să aducă noi posibilități pentru cetățeni”, a declarat Pirkka Tapiola.

Amintim că la 1 septembrie a intrat în vigoare Acordul de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Documentul a permis horticultorilor moldoveni să exporte fără taxe pe piața comunitară mere, struguri  și prune. Ieri, ca reacție la embargoul impus de Rusia și în urma unei solicitări a Chișinăului de sprijin,  Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a suplimentat cantitatea de fructe pe care Republica Moldova o poate exporta în Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
4,24
Câțiva nori
Umiditate:60 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău