Piața energiei electrice va deveni mai organizată, mai transparentă și cuplată la piețele europene

  • 08 Noiembrie 2023 11:53
Piața energiei electrice va deveni mai organizată, mai transparentă și cuplată la piețele europene

Piața energiei electrice va deveni mai organizată, mai transparentă și cuplată la piețele europene, acestea sunt prevederile de bază ale modificărilor la Legea nr. 107/2016 cu privire la energia electrică, adoptate astăzi, 8 noiembrie, de Cabinetul de miniștri, transmite Ministerul Energiei.

Inițiativa legislativă promovată Ministerului Energiei conține articole noi ce se referă la criteriile de desemnare a operatorului pieței de energie electrică (bursa de energie electrică). Acest lucru va permite organizarea pieței pentru ziua următoare, pieței pe parcursul zilei, pieței centralizate a contractelor bilaterale, iar, în perspectivă, va fi asigurată cuplarea pieței locale a energiei electrice cu piețele similare integrate la nivel european.

Un alt set de amendamente transpune în legislația națională standardele europene privind integritatea și transparența pieței energiei electrice, precum și evitarea posibilelor acțiuni de manipulare a pieței de energie electrică, astfel încât, la constatarea comportamentului abuziv al participanților la piața energie electrice, autoritatea de reglementare să fie în măsură să aplice sancțiuni care corespund încălcării depistate și prejudiciilor cauzate. În acest scop,Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va fi învestită cu atribuții suplimentare în ceea ce privește monitorizarea, investigarea și sancționarea participanților la piața angro de energie electrică, care manifestă un comportament abuziv și neregulamentar. 

De asemenea, sunt reglementate constatarea și gestionarea unor posibile situații excepționale în sectorul energiei electrice. Astfel, autoritatea de reglementare va putea interveni prompt pentru a constata și înlătura eventualele disfuncționalități prin atenuarea efectelor acestora.

După ce amendamentele legislative vor fi votate, ANRE va dispune de următoarele instrumente: 

  1. a) suspendarea temporară a funcționării pieței respective până la înlăturarea disfuncționalității; 
  2. b) limitarea sau interzicerea temporară a exportului de energie electrică;
    c) stabilirea obligației de serviciu public de vânzare a energiei electrice în cantități și la 

prețuri reglementate;
d) stabilirea obligației de serviciu public privind achiziția centralizată de energie electrică 

necesară furnizorilor serviciului universal și de ultimă opțiune și operatorilor de sistem, prin licitație sau prin negociere directă; 

  1. e) obligarea unuia sau mai mulți producători de energie electrică să participe la piața energiei electrice de echilibrare și la piața serviciilor de sistem sau să furnizeze servicii de echilibrare și servicii de sistem în cantități și la prețuri reglementate.

O parte din aceste prevederi sunt reglementate în dispozițiile Comisiei pentru Situații Excepționale, fiind introduse astfel și în legea de bază. 

În rezultatul operării modificărilor propuse, se urmărește garantarea consumatorilor și altor participanți la piață a faptului că pot avea încredere în integritatea pieței energiei electrice, că prețurile fixate pe piețele angro de energie reflectă echilibrul dintre cerere și ofertă și că nu se pot realiza profituri prin abuz de piață. 

Proiectul de lege în cauză a fost elaborat cu suportul Misiunii Înalților consilieri UE care acordă asistență Guvernului Republicii Moldova, fiind consultat amplu cu toate părțile interesate de pe piața energiei electrice.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:3,6 m/s
Tue
6
Wed
7
Thu
7
Fri
7
Sat
7
Arhivă Radio Chișinău