Piața de telefonie mobilă din R. Moldova în continuă scădere, ce preferă moldovenii în schimbul acestora

  • 23 Mai 2018 14:45
Piața de telefonie mobilă din R. Moldova în continuă scădere, ce preferă moldovenii în schimbul acestora

Tendința de scădere a cifrei de vânzări pe piața de telefonie mobilă s-a menținut și în trimestrul întâi 2018, în condițiile în care numărul de utilizatori și trafic de voce s-a diminuat. Volumul de vânzări de servicii de telefonie mobilă a scăzut în primele trei luni ale acestui an cu 5,4 la sută, până la 749 milioane de lei, potrivit datelor agregate de Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI).

Piața a urmat trendul din anul 2017 când cifra de vânzări s-a diminuat cu 4,7 la sută, după declinul din 2016 când pentru prima dată în ultimii ani vânzările au scăzut sensibil.

Potrivit datelor prezentate ANRCETI de cei trei furnizori de servicii de comunicații mobile (Orange Moldova, Moldcell și Moldtelecom - Unite), scăderea numărului total de utilizatori ai serviciilor de telefonie mobilă a fost cauzată de micșorarea numărului de clienți ai companiilor Orange Moldova cu 29,1 mii și Moldcell cu respectiv 8 mii. Pe de altă parte, Moldtelecom a atras 8,6 mii noi utilizatori.

Diminuarea volumului total al vânzărilor pe piața serviciilor de telefonie mobile a fost determinată de scăderea vânzărilor realizate de Moldcell și Orange Moldova. În același timp, veniturile provenite din vânzarea serviciilor de telefonie mobilă de către Moldtelecom au crescut cu 15,8 la sută. 

Numărul utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă a consemnat o scădere nesemnificativă, cu 0,6 la sută, iar volumul traficului de voce s-a micșorat cu 1,5 la sută.

Experții ANRCETI explică trendul negativ al principalilor indicatori ai pieței de telefonie mobilă prin schimbarea preferințelor de consum ale utilizatorilor de la serviciile acestui tip de telefonie la serviciile alternative de comunicare prin rețeaua Internet  -  aplicații OTT: Skype, Viber, WhatsApp etc. - care sunt mai ieftine sau se oferă gratuit.

La 100 locuitori ai Republicii Moldova revin, în medie, peste 124 de cartele SIM procurate de la furnizorii de telefonie mobilă, ceea ce înseamnă că o parte din utilizatori dețin câte două sau mai multe cartele.

La finalul primului trimestru al anului 2018, cotele de piață ale celor trei furnizori de servicii de telefonie mobilă, în funcție de cifra de afaceri, nu au suferit schimbări notabile.

Orange Moldova continuă să dețină cea mai importantă cotă de piață – de 64,28 la sută, iar Moldcell și Moldtelecom - cote de piață în mărime de 30,36 la sută și, respectiv, de 5,36 la sută.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,03 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău