Phenianul își etalează rachetele intercontinentale în ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud

  • 08 Februarie 2018 18:38
Phenianul își etalează rachetele intercontinentale în ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice din Coreea de Sud

Coreea de Nord a organizat joi o paradă militară la Phenian pentru a celebra împlinirea a 70 de ani de la înființarea forțelor sale armate, ocazie cu care și-a etalat rachetele balistice intercontinentale în ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice de Iarnă în Coreea de Sud, relatează AFP.

Phenianul profită de Jocurile Olimpice de la Pyeongchang pentru o 'ofensivă de șarm', trimițând în Sud grupuri de artiști, sute de majorete, precum și pe sora liderului nord-coreean Kim Jong-Un.

La Phenian, regimente de soldați au mărșăluit în piața Kim Ir-Sen, urmate de camioane, artilerie, tancuri și în cele din urmă de rachete uriașe.

Spre deosebire de ultima paradă militară din aprilie 2017, televiziunea oficială nord-coreeană nu a transmis în direct evenimentul, difuzând imagini la ore bune după încheiere.

Liderul nord-coreean Kim Jong-Un, soția sa Ri Sol-Ju și Kim Yong-Nam, președintele Adunării Supreme a Poporului (legislativul unicameral nord-coreean), care va conduce vineri delegația Coreei de Nord la Jocurile Olimpice, s-au aflat în tribună, în mijlocul focurilor de artificii.

'Am devenit capabili să demonstrăm în fața planetei statutul nostru de putere militară de nivel mondial', a declarat liderul nord-coreean. Armata trebuie să fie pregătită să împiedice invadatorii să încalce suveranitatea Nordului, 'chiar și cu 0,001 mm'', a adăugat el.

Coreea de Nord a anunțat luna trecută că va celebra cea de-a 70-a aniversare a armatei sale în acest an în data de 8 februarie, în loc de 25 aprilie.

Potrivit analiștilor, Coreea de Nord vrea ca prin această dublă abordare să-și afirme statutul 'de putere nucleară de facto', încercând să obțină relaxarea sancțiunilor și pe de altă parte să tensioneze relația dintre Seul și Washington.

Phenianul se află sub incidența mai multor sancțiuni ale Consiliului de Securitate al ONU din cauza programelor sale nuclear și balistic. Anul trecut, Coreea de Nord a lansat rachete balistice intercontinentale (ICBM - InterContinental Ballistic Missile) capabile să atingă teritoriul continental al SUA și a efectuat un al șaselea test nuclear, cel mai puternic de până acum.

Nordul invită în general sute de jurnaliști străini la acest gen de defilări, dar nu a procedat la fel și de data aceasta, gest interpretat de observatori ca un semn că regimul a dorit să-și impună percepția sa asupra evenimentului.

În plus față de Kim Yong-Nam, care ocupă și funcția onorifică de șef al statului, delegația Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de la Pyeongchang va fi condusă la ceremonia de deschidere și de sora liderului nord-coreean, Kim Yo-Jong, o figură tot mai influentă la vârful puterii nord-coreene.

Delegația Coreei de Nord va avea un dejun sâmbătă cu președintele sud-coreean Moon Jae-In, anunță AFP.

Vicepreședintele american Mike Pence, așteptat la rândul său joi în Coreea de Sud, va asista la rândul său la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Pyeongchang.

Prin urmare, el s-ar putea afla în aceeași încăpere cu Kim Yong-Nam în timpul recepției prealabile a oficialilor. Analiștii încearcă să ghicească dacă ar putea avea loc o întâlnire la nivel înalt între cele două țări după schimbul de insulte personale și amenințări apocaliptice între Donald Trump și Kim Jong-Un anul trecut.

Un înalt responsabil al Ministerului de Externe nord-coreean, Cho Yong-Sam, a exclus orice întâlnire cu autoritățile americane cu acest prilej.

"Nu avem nici cea mai mică intenție de a ne întâlni cu responsabili americani în timpul vizitei noastre în Sud', a declarat el, potrivit agenției oficiale KCNA. 'Nu am cerșit niciodată un dialog cu SUA și nici nu o vom face vreodată', a insistat diplomatul nord-coreean.

Jocurile Olimpice, organizate la numai 80 km sud de Zona demilitarizată care divizează peninsula, au permis începerea unei apropieri între cele două Corei, după doi ani de tensiuni.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău