Pfizer anunță că pastila sa anti-COVID-19 reduce riscul de spitalizare și de deces cu 89%

  • 05 Noiembrie 2021 14:09
Pfizer anunță că pastila sa anti-COVID-19 reduce riscul de spitalizare și de deces cu 89%

Un studiu clinic realizat de grupul Pfizer privind pastila sa anti-COVID-19 a fost stopat după ce acest medicament antiviral a demonstrat că reduce deja cu 89% riscul de spitalizare și de deces în rândul adulților care prezintă riscul de a dezvolta o formă severă a maladiei, a anunțat vineri compania farmaceutică americană, citată de Reuters.

Rezultatele par să le depășească pe cele observate în cazul pastilei anti-COVID-19 dezvoltată de grupul Merck, Molnupiravir, care a arătat într-un studiu publicat luna trecută că reduce cu 50% riscul de deces și de spitalizare tot în rândul pacienților care prezintă riscuri sporite de a dezvolta forme severe ale maladiei, transmite Agerpres.

Datele complete ale acestor studii clinice nu au fost deocamdată publicate de cele două companii.

Pfizer a anunțat că intenționează să trimită rezultatele interimare ale studiului privind pastila sa anti-COVID-19, care este administrată în combinație cu un antiviral mai vechi, Ritonavir, specialiștilor de la Agenția pentru alimente și medicamente (FDA) din Statele Unite în cadrul unei proceduri pe care a demarat-o în octombrie și care vizează obținerea unei autorizații de utilizare în regim de urgență.

Tratamentul combinat, care va fi comercializat sub numele de Paxlovid, constă în administrarea a trei pastile de două ori pe zi.

Analiza datelor obținute de la 1.219 pacienți din studiul Pfizer a urmărit spitalizările și decesele constatate în rândul persoanelor diagnosticate cu forme ușoare sau moderate de COVID-19 și care prezentau cel puțin un factor de risc pentru a dezvolta o formă gravă, precum obezitate sau vârstă înaintată.

Studiul a descoperit că 0,8% dintre pacienții care au primit pastila Pfizer în primele trei zile după instalarea simptomelor au fost spitalizați și niciun pacient nu a murit în primele 28 de zile după tratament. Prin comparație, rata de spitalizare din grupul pacienților care au primit placebo a fost de 7%. De asemenea, în grupul placebo au fost constatate șapte decese.

Ratele au fost similare și pentru pacienții tratați în primele cinci zile după apariția simptomelor - 1% din pacienții tratați cu pastila COVID-19 au fost spitalizați, în comparație cu 6,7% din grupul placebo, care a inclus și 10 decese.

Pentru a fi eficiente, antiviralele trebuie administrate cât mai devreme posibil, înainte ca infecția să pună stăpânire pe organism. Grupul Merck a testat pastila sa anti-COVID-19 în primele cinci zile de la declanșarea simptomelor.

Pfizer nu a oferit niciun detaliu despre efectele secundare ale tratamentului său, dar a precizat că anumite evenimente adverse au fost constatate la aproximativ 20% dintre cazuri, atât în grupul tratat, cât și în grupul placebo.

"Aceste date sugerează că antiviralul nostru cu administrare orală, dacă va fi aprobat de autoritățile de reglementare medicală, are potențialul de a salva viețile pacienților, reduce severitatea infecțiilor COVID-19 și elimină până la nouă din zece spitalizări", a declarat CEO-ul grupului Pfizer, Albert Bourla, într-un comunicat.

Experții în boli infecțioase au insistat asupra faptului că prevenirea cazurilor de COVID-19 prin intermediul vaccinurilor rămâne cea mai bună cale pentru a controla pandemia, însă doar 58% dintre americani sunt în prezent vaccinați cu schemă completă, iar accesul vaccinurilor în multe zone ale lumii este în continuare limitat.

Pastila dezvoltată de Pfizer, care face parte din clasa inhibitorilor de protează, a fost concepută pentru a bloca o enzimă de care noul coronavirus are nevoie pentru a se înmulți în organism.

Pastila Merck, Molnupiravir, are la bază un mecanism diferit de acțiune și a fost creată pentru a introduce erori în codul genetic al coronavirusului. Grupul Merck a vândut deja mai multe milioane de cutii cu această pastilă - care a fost autorizată joi de autoritățile de reglementare din Marea Britanie - către Statele Unite, Marea Britanie și alte țări.

Marea Britanie a anunțat la începutul acestei luni că și-a asigurat 250.000 de cutii cu pastila antivirală produsă de Pfizer.

Pfizer studiază în prezent dacă pastila sa ar putea fi utilizată și în cazul persoanelor fără riscuri sporite de a dezvolta forme severe de COVID-19, precum și pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2 a persoanelor expuse la noul coronavirus. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău