Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccinuri pentru unele state europene

  • 21 Ianuarie 20:10
Pfizer a redus la jumătate livrările de vaccinuri pentru unele state europene

Grupul farmaceutic american Pfizer a redus, la jumătate, volumul de vaccinuri COVID-19 pe care le va livra săptămâna aceasta unor state membre ale Uniunii Europene, au declarat joi pentru Reuters mai mulți oficiali guvernamentali, potrivit Agerpres.

România va primi doar 50% din volumul programat pentru săptămâna aceasta, iar livrările nu se vor îmbunătăți decât treptat, astfel că situația va reveni la normal abia la finele lunii martie, a declarat Andrei Baciu, secretar de stat la ministerul Sănătății.

Situația este similară în Polonia, țară care luni a primit doar 176.000 de doze, adică aproape jumătate din ceea ce așteptau autoritățile de la Varșovia.

Guvernul ceh se pregătește pentru o reducere a livrărilor care să se întindă pe mai multe săptămâni, astfel că a decis să încetinească programul de vaccinare tocmai când a început să administreze și doza de rapel. "Trebuie să ne așteptăm la o reducere a numărului de programări la vaccinare în următoarele trei săptămâni", a declarat joi ministrul ceh al Sănătății, Jan Blatny, adăugând că Pfizer a redus livrările cu 15% în cursul acestei săptămâni și cu până la 30% pentru următoarele două săptămâni.

Pfizer și partenerul german BioNTech nu au dorit să comenteze situația, reluând comunicatul transmis săptămâna trecută, în care anunțau o reducere a livrărilor pe măsură ce extind producția în Europa.

În condițiile în care guvernele din Europa încă nu și-au revenit de pe urma anunțului privind reducerea surprinzătoare a livrărilor, oficialii subliniază că aceste reduceri le subminează eforturile de a-și vaccina cetățenii și a combate o pandemie care a provocat decesul a peste două milioane de persoane.

Miercuri, autoritățile italiene au amenințat că vor demara acțiuni în justiție împotriva Pfizer.

În Ungaria, unde autoritățile și-au dat aprobarea pentru utilizarea vaccinului produs de grupul britanic AstraZeneca și a celui dezvoltat de grupul rus Sputnik V, înainte de o decizie a Autorității Europene din domeniul medicamentelor, un oficial guvernamental a cerut Comisiei Europene să ia măsuri pentru a se asigur că atât Pfizer cât și alți producători de vaccinuri respectă calendarul de livrări convenit.

Până acum, Comisia Europeană a comandat un număr de 600 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer și BioNTech, adică un număr suficient pentru a vaccina două treimi din populația blocului comunitar pe baza unui regim de două doze.

Deși UE a semnat acorduri de furnizare cu mai multe companii care urmează să îi furnizeze aproape două milioane de doze, doar vaccinurile Pfizer-BioNTech și Moderna au fost aprobat până acum de Autoritatea europeană de reglementare din domeniul medicamentelor. EMA examinează în prezent documentația pentru vaccinul AstraZeneca/Oxford și a anunțat că o decizie privind acordarea Autorizației de Comercializare Condiționată (CMA) în UE ar putea fi luată la reuniunea din 29 ianuarie a Comitetului pentru produse medicamentoase de uz uman (CHMP).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
4
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,09 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
7
Fri
10
Sat
3

Curs oficial BNM 02 Martie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.0442 -0.0678
USD 17.4749 0.0364
RON 4.3171 -0.0131
UAH 0.6238 -0.0000
RUB 0.2357 0.0025
Arhivă Radio Chișinău