Pew Research Center | O treime din populația lumii se teme de Rusia

  • 02 August 2017 17:47
Pew Research Center | O treime din populația lumii se teme de Rusia

Influența rusă a intrat în lista fricilor globale, împreună cu temerile legate de „Statul islamic“ (ISIS)  și schimbările climatice la nivel global, potrivit unui studiu realizat de Pew Research Center.

Întrebările vizeaza ISIS, schimbările climatice, atacurile hacker-ilor, scăderea economiei mondiale, refugiații din Siria și Irak, precum și puterea și influența SUA, a Chinei și a Rusiei, notează Pagina de Rusia.

Locuitorii din 38 de țări considera ca amenințarea majora o reprezinta schimbările climatice și ISIS. Influența SUA, a Rusiei și a Chinei trezește îngrijorări la o treime dintre participanții la sondaj. Puterea și influența SUA era îngrijoratoare pentru aproximativ 35%, Rusia și China – 31%.

Pew Research Center | O treime din populația lumii se teme de Rusia

Deși influenta rusa nu reprezinta cea mai mare amenințare în Europa sau America de Nord, o frica deosebit de puternic fata de Rusia este resimtita in Polonia: aici despre teama de Rusia au vorbit 65% dintre respondenți – cu 1% mai mult decât despre ISIS.

Nimic bun de la Rusia nu așteaptă 49% dintre locuitorii din Iordania, 47% în SUA, la fel în Spania, 46% în Coreea de Sud, 45% în Franța, 43% în Marea Britanie și Japonia, 39% în Kenya.

În Rusia, de puterea și influența Statelor Unite se tem 37% dintre respondenți, iar de impactul Chinei – 19%.

Influența americană îngrijoreaza 31% dintre europeni. În Spania, această frică este mai puternica – 59%. În șase țări europene și în Canada frica fata de SUA a arătat o creștere fata de 2016.

În 10 țări europene, precum și în Statele Unite, Canada și Rusia cea mai gravă amenințare este vazuta in ISIS. Frică față de organizatia terorista manifesta 74% dintre respondenti din Europa și Statele Unite ale Americii, dar procentul este mai mare în Franta (88%) și Italia (85%).

Schimbările climatice la nivel global reprezinta o preocupare serioasă în special în Spania (89%), Suedia (64%) și Canada (60%). Media europeană este de 64%, in SUA – 56%. Cel mai mult se tem de schimbările climatice țările din America Latină:  86% în Chile, 76% în Argentina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,24
Nori împrăștiați
Umiditate:67 %
Vint:1,54 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău