Petru Lucinschi: În 30 de ani, Republica Moldova încă nu are un proiect de țară

  • 02 Octombrie 2021 13:21
Petru Lucinschi: În 30 de ani, Republica Moldova încă nu are un proiect de țară

La 30 de ani de la declararea independenței, nu s-a făcut încă o analiză profundă a parcursului Republicii Moldova. De asemenea, nu există un consens în privința proiectului de țară, consideră fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi. „Dumneavoastră porniți să faceți o casă. La început faceți un proiect și vă înțelegeți ce casă construiți. Noi așa și n-am mai făcut lucrul acesta. 30 de ani noi n-am discutat niciodată ce fel de casă construim”, a declarat Petru Lucinschi în cadrul unei ediții a emisiunii „Important” de la postul TVC 21, citat de IPN.

Referindu-se la cauzele eșecurilor Republicii Moldova cei 30 de ani de independență, politicanul s-a referit la nemulțimirile cetățenilor țării. Ele au legătură cu așteptările pe care le-au avut încă de la independență. Așteptările  au fost formate în raport cu vitrina europeană. „„Ne integrăm în Europa și totul o să fie bine”, așa gândeau moldovenii în 1991. Dar noi eram lipsiți de cunoștințe profunde despre cum se face viața prosperă, în condițiile noi. Noi nu știam cum se trece de la socialism la capitalism. Era pentru prima oară în istorie. Ne-am format niște iluzii, niște așteptări, și pe urmă au venit dezamăgirile. La fiecare patru ani, cetățenii au avut așteptări pentru că actorii politici au venit cu promisiuni care nu au fost îndeplinite”, a menționat Petru Lucinschi.

O altă cauză a insucceselor Republicii Moldova ține de condițiile în care s-a dezvoltat țara: „De ce nu am reușit? În 1991 noi veneam în economia de piață, dar nu aveam piață. În 1991 era imposibil să vii pe piața europeană, din cauza inerției. Noi ne-am pornit în Europa și am început să luăm standarde de acolo, care uneori sunt neaplicative pentru noi. De exemplu, privatizarea. Noi am luat modelul ceh. Dar noi nu suntem cehi, nu avem istoria lor. La conferințe internaționale eu le spun europenilor: voi ne-ați îndemnat – „faceți terapie de șoc”. Noi am făcut privatizarea foarte repede. Noi ne-am așteptat că vor veni investitori din străinătate, vor moderniza industria noastră, care era destul de bună atunci. Aveam o clasă muncitoare, ingineri, tehnicieni foarte pregătiți. Și n-a venit nimeni. În Occident, după război, a venit Planul Marshal: le-au dat materie primă, utilaj, ca să reînnoiască, să revigoreze industria lor. La noi n-a venit nimeni”. Petru Lucinschi acceptă obiecțiile venite din Occident, conform cărora investitorii nu au venit din cauza corupției, a regimului instabil, a schimbării prea dese a legislației.

Un element important al analizei ține și de resursele pe care le are o țară. „De exemplu, Azerbaidjanul era în aceeași situație ca și noi. Până când au format un consorțiu și de la 5 milioane – extracție a țițeiului, au trecut la 50, cu creștere ulterioară. Trebuie să fie o sursă de unde să faci creștere economică. Kazahstanul are toate elementele tabelului lui Mendeleev. De unde puteam noi să trăim bine, ce avem noi? Noi avem pământ. El trebuie cărturar valorificat. Trebuie să avem o producție de calitate înaltă. Fiecare țară are specificul său. Chiar și cele democratice, iar 3/5 din toate țările lumii sunt declarate democratice. Și acestea au specificul lor. Noi avem specificul nostru”, a spus Petru Lucinschi.

În opinia ex-președintelui, un element foarte important este consecutivitatea în acțiunile politicienilor de la putere. „Este nevoie de consecvență și de înțelegere în societate. „Reformele au nevoie de timp”, spunea un președinte al Chinei. Noi la fiecare patru ani schimbăm orientarea. Implicarea noastră în geopolitică este o catastrofă. N-am avut o politică consecventă”, a spus Lucinschi.

În opinia fostului șef de stat, un model demn de urmat pentru Republica Moldova poate fi Finlanda.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13,85
Nori împrăștiați
Umiditate:74 %
Vint:6,69 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău