Petru Hadârcă: Am aflat despre distincția oferită de Klaus Iohannis de la Radio Chișinău

  • 09 Noiembrie 2018 17:15
Petru Hadârcă: Am aflat despre distincția oferită de Klaus Iohannis de la Radio Chișinău

Regizorul și actorul Petru Hadârcă a aflat zilele trecute de la Radio Chișinău că președintele României Klaus Iohannis l-a decorat cu Ordinul ”Meritul Cultural”. Într-o declarație pentru postul nostru de radio regizorul spune că se afla la Buzău, împreună cu întreaga trupă a Teatrului Național ”Mihai Eminescu”, înaintea unui spectacol când a aflat știrea. Distincția i-a stârnit aceleași emoții ca în copilărie.

Regizorul și actorul Petru Hadârcă a fost decorat de președintele României Klaus Iohannis în semn de ”apreciere pentru contribuția importantă avută la promovarea culturii, pentru remarcabilele interpretări artistice susținute în întreaga sa carieră actoricească, pe scenă și pe ecran, pentru implicarea activă în organizarea unor evenimente culturale de înaltă ținută” se arată în decretul prezidențial semnat miercuri, 7 noiembrie, de către președintele Iohannis.

Regizorul Petru Hadârcă spune că vestea despre primirea acestei distincții din partea președintelui României i-a adus aceleași emoții de bucurie pe care le-a trăit în copilărie când a aflat despre bunicul său dispărut în al Doiilea Război Mondial:

”Asta am citit-o și eu în comunicatul  pe care în primul rând l-ați anunțat dumneavoastră. Eram la Buzău în turneu și înainte de a intra în scenă colegii m-au anunțat și m-au felicitat. Eu am trăit aceleași emoții de bucurie în copilărie când am pus mâna pe actele de naștere ale bunicului, căruia îi port numele. Nimeni nu știa de el, era dat dispărut în urma celui de al Doilea Război Mondial. Acum mi-am amintit de acele emoții în primul rând”, a menționat Petru Hadârcă.

Directorul Teatrului Național Mihai Eminescu din Chișinău, Petru Hadârcă, este și inițiatorul  Festivalului Teatrelor Naționale din România și Republica Moldova.

”Sigur că spectatorii sunt pentru noi premiile cele mai importante. Dar ne bucurăm pentru aprecierea cu această înaltă distincție a eforturilor depuse de întregul colectiv al Teatrului Național în realizarea acelor festivaluri, a reuniunilor Teatrelor Naționale, a turneelor interesante, frumoase în România, pentru care avem o deschidere deosebită”.

Regizorul Petru Hadârcă a fost și actor la teatrele „Luceafărul” din Chișinău, precum și la Teatrul „Ion Creangă” din București, a colaborat cu Teatrul „Nottara” din București. A jucat în roluri principale în peste 50 de spectacole de teatru, filme televizate și artistice.

 În 2012, Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a conferit titlul onorific de „Maestru în artă”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău