Petru Bogatu: România dă șah Rusiei în lupta pentru Republica Moldova (Revista Presei)

  • 02 Noiembrie 2017 09:36
Petru Bogatu: România dă șah Rusiei în lupta pentru Republica Moldova (Revista Presei)

Revista presei din 2 noiembrie 2017

România dă șah Rusiei în lupta pentru Republica Moldova, afirmă editorialistul Petru Bogatu în deschide.md. Nu se știe ce-o fi fost în capul lui Igor Dodon când a început să numere banii pentru Unire din buzunarul României, dar Bucureștiul i-a pus imediat mâna-n piept, scrie publicistul. Prin gura lui Liviu Dragnea, liderul partidului de guvernământ, a adus la cunoștința opiniei publice că a hotărât să cheltuiască fonduri generoase în Basarabia. Este evident că Bucureștiul urmărește interesul național general românesc în Basarabia. Mai pe șleau vorbind, Bucureștiul își asumă responsabilitatea totală pentru Chișinău și urmărește fuziunea economică a ambelor state. Dacă aceste planuri vor fi duse la capăt, va fi evitată aterizarea dură (hard landing)  de care a avut parte unirea celor două Germanii. România și Republica Moldova vor avea o aterizare lină, conchide Petru Bogatu. 

Liderul Mișcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, consideră că modificarea articolului 13 din Constituție, ce presupune înlocuirea limbii de stat din „limba moldovenească” în „limba română”, este un pas spre Unire, scrie Adevărul. Politicianul afirmă că limba română trebuie consfințită în Legea Supremă pentru că este un „pas spre civilizația românească”.

Totodată, președintele Mișcării Populare Antimafie e de părere că liderul PDM, Vlad Plahotniuc, deține voturile necesare (67) pentru modificarea articolului 13 din Constituție. Mai mult ca atât, potrivit lui Mocanu, Plahotniuc chiar ar intenționa să introducă limba română în Legea Supremă pentru că „vrea să-și facă un monument.

Ziarul de Gardă, dă detalii astăzi  din „dosarul parcărilor”. Ziarul publică declarațiile  date  în fața judecătorilor de  Igor Gamrețki și Nistor Grozavu. Potrivit ZDG la 29 septembrie 2015, în ziua când compania austriacă „EME Parkleitsystem GmbH” era desemnată câștigătoare a licitiației privind implementarea proiectului parcărilor cu plată în Chișinău, Igor Gamrețki, șeful Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație (DGTPCC), era deja de patru zile acționar cu 26% la firma respectivă. Schema de trucare a lictiației, însă, a fost aplicată cu mult mai devreme de Gamrețki și de omul de afaceri milionar, Alexandru Pincevschi, beneficiarul din umbră al „EME Parkleitsystem GmbH”.  Pentru ca să-și asume „rezolvarea problemei în întregime”, inclusiv să-l convingă pe primarul general Dorin Chirtoacă, care este fostul său coleg de clasă, Igor Gamrețki i-a cerut omului de afaceri un comision unic de 2 milioane de euro sau  26% din capitalul social al firmei care avea să semneze contractul cu Primăria. Afaceristul milionar și partenerii săi din Ungaria au acceptat cea de-a doua opțiune, care imediat a și fost pusă în practică. 

Ziarul Național remarcă prima INTERVENȚIE făcută de noul ministru al Apărării. A prezentat Strategia națională de APĂRARE, care prevede colaborarea cu NATO, România - partener strategic esențial, măsuri pentru combaterea războiului informațional al FR. R. Moldova va continua colaborarea cu NATO, își va consolida capacitățile sistemului național de apărare în sensul anticipării, prevenirii și contracarării amenințărilor și riscurilor la adresa securității statului, în special a celor cu caracter hibrid, va perfecționa sistemul național de management al situațiilor stării de urgență, va asigura securitatea, integritatea și funcționalitatea eficientă a infrastructurilor critice, controlul și apărarea frontierei de stat, va spori potențialul de participare la misiuni și operații internaționale a militarilor, va dezvolta capacități de control și protecție a spațiului aerian și va implementa standarde unice cu privire la protecția spațiului informațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău