Petru Bogatu: Se deșteaptă Rusia?
-
03 Martie 2015 09:51
Revista presei din 2 martie 2015
„Când se dovedește că puterea se fundamentează pe minciună, această putere se năruie”, declara politicianuld e opoziție Boris Nemțov în ultimul său interviu, remarcă Adevărul. Nemțov a spus în cadrul acelui interviu că participanții marșului vor înainta condiții de ordin politic și socio-economic puterii de la Moscova.
Ziarul amintește că opozantul rus Boris Nemțov a fost ucis în centrul Moscovei vineri, cu câteva focuri de armă trase asupra lui dintr-o mașină. Omorul a fost săvârșiе la doar câteva sute de metri de Kremlin, una dintre cele mai supravegheate zone din Moscova. Nemțov a fost ucis la o oră după ce a oferit un interviu pentru postul de radio „Eho Moskvî”.
Editorialistul Petru Bogatu se întreabă pe o retea de socializare dacă se deșteaptă Rusia? Publicistul scrie că peste 70.000 de ruși au participat duminică după-amiază la un marș la Moscova pentru a-i aduce un omagiu lui Boris Nemțov.Marșul a fost organizat de opoziția anti-sistem condusă de fostul premier Mihail Kasianov. În opinia ziaristului, Putin și-a făcut-o cu mâna lui. Mitingul opoziției "Vesna" de la 1 martie urma să aibă loc într-o suburbie a Moscovei. Așa însă toată lumea a văzut cum în centrul capitalei, chiar sub zidurile Kremlinului, mii de moscoviți purtau la gât fulare în culorile drapelului ucrainean.
Octavian Tîcu remarcă în Timpul că zilele trecute că Igor Dodon, și deputata Irina Vlah s-au întâlnit la Moscova cu Narîșkin. Ambii, după autor, s-au dus să închine Republica Moldova la Kremlin, așa cum pe timpuri au făcut-o și alții, Dodon promițând viitor euroasiatic pentru moldoveni, iar Vlah același lucru pentru găgăuzi. Istoricul subliniază faptul că spre deosebire de proiectul European, cel rus este unul al constrângerii, iar venirea Rusiei va determina o mulțime de-a oameni să ia pribegia, să părăsească casele, pentru că dacă vor rămâne vor avea de suportat represiuni dure, mai ales cei care s-au erijat pe panta antirusă și proeuropeană. Chiar dacă nu generează simpatie, instinctul de supraviețuire, oportunismul și trecutul istoric determină multă lume de la noi să plece capul în fața dodonilor și a acoliților săi. Cu baionete, tancuri și rachete poți distruge totul, dar nu poți construi nimic, conchide Octavian Tâcu.
Portalul Ziar.com scrie că însarcinatul de Afaceri al Statelor Unite ale Americii la București, Dean Thompson, nu crede ca se poate pune problema ca rușii să încerce să facă în România, Transnistria sau in Republica Moldova ceea ce s-a intamplat în Crimeea sau Ucraina, dar ca e important ca Rusia să cunoască consecintele unor provocari continue. Saptamana trecuta, ambasadoral Statelor Unite in Republica Moldova, JamesPettit, a dat un interviu in care a spus foarte clar ca suntem hotarati sa rezolvam situatia Transnistriei prin procesul '5+2', un proces ce va necesita multe negocieri si multe concesii de ambele parti. Dar toate partile implicate au sugerat ca aceasta e solutia problemei", a spus Thompson la Pro TV, intrebat daca se pune problema ca un "razboi-hibrid" sa se deplaseze spre Romania, Republica Moldova sau Transnistria. Dean Thompson a vorbit si despre relatia dintre SUA si Germania in privinta incercarii de a opri Rusia sa inainteze in Europa.
Cine i-a dăruit libertatea lui Micu? Se întreabă Timpul. Ziarul scrie că recenta eliberare din detenție a hoțului în lege Petru Popovici (Gâlcă), alias Micu, a stârnit la Chișinău o mulțime de insinuări la adresa actualei guvernări, în special a lui Vlad Filat. Până și Renato Usatîi a anunțat de la Moscova că liderul PLDM a pus cuvânt pentru libertatea lui Micu, care acum ar urma să-l asasineze pe el, adică pe Usatîi.