Petru Bogatu: declarația lui Pettit - o gafă monumentală, și o indecență... (REVISTA PRESEI)

  • 29 August 2016 10:06
Petru Bogatu: declarația lui Pettit - o gafă monumentală, și o indecență... (REVISTA PRESEI)

Revista presei din 29 august 2016

Moldova este România, titrează Timpul, ca reacție la declarația Ambasadorului american la Chișinău, care a spus în cadrul unui interviu că Moldova nu este România și că Moldova are o istorie separată de cea a României. La o primă vedere am putea crede că declarația a fost făcută după lecturarea cursului scurt de istorie a Basarabiei publicat pe pagina de internet a Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, comentează George Damian... Există mii de pagini de istorie strâmbă care încearcă să inventeze existența unui popor moldovenesc la pachet cu o limbă moldovenească. Dar Moldova a fost, este și va fi România, scrie autorul.

Potrivit editorialistului Petru Bogatu de la Ziarul Național, această declarație a ambasadorului american „nu-i doar o gafă monumentală, ci și o indecență... Diplomatul american încearcă să inducă ideea că statu-quo-ul trebuie să rămână intangibil. Totuși, calculul său, dar și al altora care gândesc la fel, este eronat, crede autoru și explică că orice națiune e construită nu pe un loc viran, ci pe o conștiință de sine, iar aceasta în cazul nostru este eminamente românească. De aceea Moldova, și cea de est, și cea de vest, este România, oricum ai da. Ca să supraviețuiască, Republica Moldova trebuie să reziste în fața gerului care vine de la Moscova pentru a nu fi iar rusificată. Cale de mijloc nu-i, deoarece nu poți perpetua un stat artificial clădit pe amintiri coloniale, pe coșmarul trăit în cușca rusească. Ori România, ori Rusia. Terțul exclus, conchide Petru Bogatu”.

Drumul european al Republicii Moldova trece prin București, titrează Evenimentul zilei, care-l citează pe liderul PL, Mihai Ghimpu.  Potrivit politicianului, R. Moldova nu are nicio șansă de modernizare, dezvoltare și integrare europeană fără Țara Mamă, România.

Un sfert de secol a trecut de la proclamarea independenței statului Republica Moldova. Totuși, nici până astăzi nu este clar când a început istoria acestui stat, și ce rol are independența în tot acest spectaculos antract istoric. Republici Moldova sunt multe. Și cu cât trec mai mulți ani, cu atât mai multe „republici moldove” apar la fund, scrie Evenimentul Zilei... Pentru politicieni, independența reprezintă libertatea de a delapida fondurile statului. Pentru mancurți, argumentul frustrărilor lor iobăgiste. Pentru Rusia, o formă de „statut special” în cadrul imperiului său bolșevic. Iar pentru istorie - rămâne un fenomen. Stat independent, dar dependent de stereotipuri și interese electorale. Stat căruia toți se declară patrioți, dar nimeni nu-i pasă de acesta”, scrie EVZ.

Evenimentele dedicate celor 25 de ani de independență au fost umbrite de proteste, scrie Adevărul.

25 de ani de independență – un fiasco economic, concluzionează portalul Mold-street. La 25 de ani de independență, economia R. Moldova continuă să se afle într-o tranziție cronică, bântuită de numeroase șocuri interne și externe, care sporesc decalajele dintre bogați și săraci, precum și discrepanțele de dezvoltare între Moldova și statele din regiune. Primul deceniu de independență a fost un fiasco continuu, constată Mold-street, totodată, potrivit portalului, furtul miliardului ne-a aruncat cu mulți ani în urmă.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău