Petro Poroșenko susține că procesul de acordare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene a ajuns în etapa finală

  • 26 Septembrie 2018 08:30
Petro Poroșenko susține că procesul de acordare a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene a ajuns în etapa finală

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat că procesul de luare a deciziei privind acordarea Tomosului de autocefalie care să permită înființarea unei biserici ortodoxe ucrainene independente de Moscova a ajuns în etapa finală.

„N-am vorbit niciodată despre o anumită dată la care ne poate fi acordat Tomosul. Am spus doar că noi, ucrainenii, trebuie să ne rugăm și să luptăm pentru ca Dumnezeu să ni-l trimită. Dar sunt ferm convins că suntem aproape de linia de sosire" - a subliniat Poroșenko, aflat în vizită la New York, unde participă la cea de a 73-a sesiune a Adunării Generale a ONU.

„Calea lungă și anevoioasă parcursă de către ucraineni ne arată clar că se apropie victoria noastră și că ne vom elibera și pământul ucrainean" - a adăugat liderul de la Kiev.

Potrivit lui Petro Poroșenko, biserica trebuie să fie separată de stat, în fiecare țară.

"Mai ales atunci când este vorba de un stat străin. Sarcina noastră este să protejăm Ucraina de acea biserică străină, pentru că noi suntem cea mai mare țară ortodoxă din Europa" - a afirmat Poroșenko, adăugând că "biserica trebuie să fie una singură - ucraineană".

"Ucrainenii așteaptă o astfel de decizie nu de patru ani, nu de o sută de ani, ci de trei sute de ani" - a mai remarcat președintele Ucrainei.

Amintim că Bartolomeu I al Constantinopolului a declarat recent că Biserica Ortodoxă Ucraineană trebuie să obțină autocefalie, conducere de sine stătătoare a unei biserici ortodoxe naționale, deoarece are acest drept.

„A venit timpul ca Ucraina să obțină autocefalia, statut pe care sper că îl va obține, în pofida tuturor reacțiilor, iar acest lucru se va întâmpla, pentru că este un drept al bisericii" - a afirmat patriarhul Bartolomeu, reacționând, astfel, la obiecțiile Bisericii Ortodoxe Ruse privind statutul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Vorbind despre criticile Rusiei cu privire la poziția lui Bartolomeu față de acordarea Tomosului de autocefalie Bisericii Ortodoxe din Ucraina, patriarhul a declarat că "nu ne temem de amenințări" și a adaugat că Patriarhia Ecumenică are dreptul de a acorda autocefalie, așa cum s-a întâmplat în privința multor biserici, începând cu cea din Rusia în secolul al XVI-lea.

Sursa: rador

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău