Petro Poroșenko: Legea privind reintegrarea Donbasului nu contravine acordurilor de pace încheiate la Minsk

  • 22 Ianuarie 2018 13:29
Petro Poroșenko: Legea privind reintegrarea Donbasului nu contravine acordurilor de pace încheiate la Minsk

Președintele ucrainean, Petro Poroșenko, a declarat luni, 22 ianuarie, într-un discurs susținut de Ziua Unității Ucrainei, că legea privind reintegrarea Donbasului, adoptată recent de Rada Supremă de la Kiev, nu contravine acordurilor de pace încheiate la Minsk.

Potrivit președintelui ucrainean, această lege stabilește dreptul Ucrainei la autoapărare în conformitate cu articolul 51 din Carta ONU și detaliază mecanismul de punere în aplicare a acestui drept. Totodată, legea confirmă prioritatea unei soluții politico-diplomatice pașnice - a adăugat Poroșenko. Potrivit liderului de la Kiev, reacția Moscovei la această lege este revelatoare.

Amintim că Rada Supremă de la Kiev a adoptat, joia trecută, un proiect de lege propus de președintele Petro Poroșenko privind "particularitățile politicii de stat referitoare la asigurarea suveranității Ucrainei asupra teritoriilor ocupate temporar din regiunile Donețk și Luhansk". Potrivit acestei legi, teritoriile din regiunile Donețk și Luhansk aflate sub ocupație temporară "sunt recunoscute drept părți ale Ucrainei în care formațiuni armate ale Federației Ruse și administrația de ocupație rusească au stabilit și exercită un control general".

Conform legii, pentru exercitarea controlului asupra operațiunii de respingere a agresiunii armate ruse, Kievul urmează să înființeze un comandament operativ special al Forțelor Armate ale Ucraina.

 La Moscova, legea adoptată de Parlamentul ucrainean privind reintegrarea Donbasului este percepută ca o "pregătire pentru un nou război" - potrivit unui comunicat remis de Ministerul rus de Externe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău