Petro Poroșenko, la inaugurarea punctului vamal Palanca: Avem același inamic care ne încalcă suveranitatea - Federația Rusă
-
28 Decembrie 2018 13:10
Noul punct de trecere a frontierei de la Palanca, edificat cu sprijin european, a fost dat în exploatare astăzi. Acesta va fi administrat în comun pe teritoriul Republicii Moldova de autoritățile de la Chișinău și de cele de la Kiev. La inaugurarea punctului vamal au participat premierul R. Moldova Pavel Filip și președintele ucrainean, Petro Poroșenko.
Punctul de trecere Palanca, care va fi administrat de autoritățile de la Chișinău și Kiev, oferă Republicii Moldova posibilitatea să-și controleze frontiera la nivel central, a declarat premierul moldovean Pavel Filip. El a mai spus că noul punct vamal este construit conform standardelor europene.
„Am reușit să construim o infrastructură modernă, și acest punct de trecere construit după standardele europene ne aduce mai aproape de Europa. Acest punct de trecere este în folosul celor care vor traversa frontiera în primul rând și va permite să treacă de două ori mai mult transport decât până acum. Este aș șaselea punct de control de control comun dintre Republica Moldova și Ucraina. Este un exemplu când Republica Moldova pentru prima dată după independență are posibilitatea să-și controleze frontiera la nivel central. Vom fi alături în demersurile de apărare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei”.
Prezent la inaugurare, președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat că acest punct vamal va avea o importanță mare și în combaterea contrabandei. Președintele ucrainean a amintit despre relațiile de prietenie dintre Ucraina și R. Moldova, menționând că ambele țări au același dușman al integrității teritoriale, făcând referire la Federația Rusă.
„Acest eveniment nu este doar darea în exploatare a unui punct de trecere a frontierei, astfel nu doar scurtăm timpul de trecere a frontierei dintre două state prietene, dar va fi un control comun al pașapoartelor, totul va fi întru binele cetățenilor care vor trece. Acest punct va avea o importanță în mare în combaterea contrabandei și a infracțiunilor transfrontaliere. Ucraina stă ferm pe poziția de a susține R. Moldova în apărarea suveranității sale, avem din păcate același inamic care încalcă suveranitatea teritorială și a Ucrainei și a Republicii Moldova(...) În anul 2019 au loc alegeri în ambele țări, cu părere de rău Federația Rusă și-a început implicarea în procesul electoral(...) Rusia folosește toate instrumentele pentru a discredita conducerea Republicii Moldova și a Ucrainei”.
Bugetul pentru lucrările de construcție a noului punct de trecere se cifrează la 6,2 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane de euro sunt acordate de Uniunea Europeană și 1,7 milioane de euro – de Guvernul Republicii Moldova. Proiectul este implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).
Potrivit autorităților, acesta este cel de-al șaselea punct de control de control comun dintre Republica Moldova și Ucraina.