Petițiile cu mai mult de 10 mii de semnături vor fi examinate în Parlament, dar nu toate inițiativele civice vor fi acceptate

  • 22 Iulie 2019 15:13
Petițiile cu mai mult de 10 mii de semnături vor fi examinate în Parlament, dar nu toate inițiativele civice vor fi acceptate

Petițiile colective care vor aduna cel puțin 10 mii de semnături vor putea fi examinate în Parlament, potrivit prevederilor unui proiect de lege înregistrat în Legislativ. Experții apreciază drept democratică o astfel de practică, relatează Radio România Chișinău.

Potrivit unui proiect de lege înregistrat de deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Radu Marian și Dan Perciun, petițiile colective, semnate de cel puțin 10 mii de cetățeni în decurs de 60 de zile, vor putea fi examinate în Parlament și chiar transformate în inițiative legislative. Vor fi acceptate atât petiții semnate pe hârtie, cât și cele semnate on line, a explicat Radu Marian.

Nu toate inițiativele civice vor fi acceptate – petițiile care propun acțiuni ce nu intră în atribuțiile Parlamentului, petițiile defăimătoare, calomnioase, cele care atentează la drepturile și libertățile unui anumit grup de persoane sau minorități, vor fi respinse.

La prima vedere, inițiativa este una care promovează participarea cetățenească la procesul legislativ, dar, în același timp, trebuie precizate anumite chestiuni, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Asociației Promo-Lex, Igor Bucătaru:

„Suntem de acord, în principiu, cu astfel de inițiative pentru că propun mecanisme de alternative pentru participarea cetățenească și asta în special poate fi un mecanism în plus pentru partidele extraparlamentare pentru a-și promova agenda în acest fel și pentru a se implica în guvernare. Dar sunt și anumite semne de întrebare care urmează să fie clarificate. În primul rând este vorba de încadrarea în cadrul legal.”

Pentru a intra în vigoare, inițiativa urmează să fie votată de Parlament.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău