Petiție prin care se cere reînființarea Ministerului Culturii. Ion Tăbârță: Ar fi posibil doar după o analiză a reformei administrației publice centrale, implementate acum patru ani

  • 19 Februarie 2021 13:59
Petiție prin care se cere reînființarea Ministerului Culturii. Ion Tăbârță: Ar fi posibil doar după o analiză a reformei administrației publice centrale, implementate acum patru ani

Disocierea unor ministere existente și revenirea la forma anterioară de administrare ar fi posibilă doar după o analiză a reformei administrației publice centrale, implementate acum patru ani. De această părere este expertul, Ion Tăbârță, care a comentat astfel o petiție online lansată în spațiul public, prin care se cere reînființarea Ministerului Culturii și separarea acestui sector de cel al educației și cercetării, în situația în care starea de lucruri în domeniul cultural se agravează de la an la an. 

Autoarea petiției, ex-secretară de stat în cadrul ministerului Educației Culturii și Cercetării, Victoria Nagy Vajda, susține că în domeniul culturii nu se investește, iar oameni de valoare pleacă din sector.

Se fac tot mai puține investiții în acest sector. După cum știm a luat foc și o instituție importantă a sectorului cultural pentru că nu s-a investit în acea clădire. La fel, în aceeași stare sunt multe alte edificii. Salariile din sectorul cultural sunt cele mai mici din Republica Moldova. Oamenii de cultură pleacă. Nu mai avem nicio trupă completă de balerini și balerine la Opera Națională. Este o situație gravă. Într-un minister în care cel mai important sector este educația, care este un sector foarte sensibil pentru societate, mereu se vor face compromisuri și se va investi în sectorul educației, iar cel cultural va fi lăsat la o parte.

Ministra în exercițiu a Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că instituirea unui minister separat al culturii nu este o soluție pentru acest domeniu. Mai mult, oficialul a menționat că o astfel de divizare necesită fonduri suplimentare, bani care nu se regăsesc în bugetul de stat pentru anul 2021.

Intenția este ca această problemă să fie luată în considerație de politicienii, de noii membri ai Guvernului care vor veni, mai susține autoarea petiției.

Nu avem așteptări ca această separare să se întâmple astăzi, în condițiile actualei majorități parlamentare sau actualului Guvern care este interimar. Dorim ca această petiție să fie luată în considerație de cei care planifică să vină la guvernare, pentru cei care își fac un plan de guvernământ să țină cont că este un sector foarte difici, încărcat de probleme de 30 de ani vechime. În acest plan de guvernământ să fie stipulate puncte concrete de relansare și reconstrucție a acestui sector.

Ministerul Culturii a fost comasat în anul 2017 cu cel al Educației, Tineretului și Sportului, în urma implementării reformei administrației publice Centrale. Atunci numărul ministerelor a fost redus de la 16 la 9. Expertul Ion Tăbârță consideră că este nevoie de o analiză a reformei implementate acum patru ani pentru a vedea dacă este oportună revenirea la unele ministere.

Avem anumite ministere gigant, pur și simplu. Dacă e să ne referim la Ministerul Educației, aici am avut tot comasarea a vreo trei ministere, cu vreo cinci domenii mari și, desigur, anumite direcții cumva au rămas pe plan secund, cu toate că avem secretari de stat. Trebuie să avem o evaluare și după această de văzut ce ministere trebuie din nou create pentru că, într-adevăr, în urma reformei administrației centrale din 2017 anumite domenii au avut de suferit.

Petiția online a fost semnată până acum de peste 400 de oameni de cultură.

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:63 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău