Petiție online și scrisoare adresată Guvernului României privind includerea tuturor cetățenilor R.Moldova în programul românesc de vaccinare anti-COVID-19

  • 07 Aprilie 2021 16:24
Petiție online și scrisoare adresată Guvernului României privind includerea tuturor cetățenilor R.Moldova în programul românesc de vaccinare anti-COVID-19

Experții din cadrul think tank-ului românesc „Expert Forum” au adresat astăzi o solicitare Guvernului României să sprijine vaccinarea tuturor cetățenilor din Republica Moldova și au lansat și o petiție online în acest sens.

„În acest moment, Moldova nu oferă acces la vaccinare cetățenilor ne-esențiali, deci va exista adresabilitate bună pentru oferta românească de vaccinare o lungă perioadă de timp după adoptarea măsurii, în rândul tuturor categoriilor sociale, indiferent de regiune, grup etnic sau orientare politică. În același timp, infrastructura românească și importurile semnificative de vaccinuri ar permite României să asiste Republica Moldova în aceste momente dificile”, se arată în textul scrisorii. 

Experții de peste Prut mai susțin că platforma românească de vaccinare permite programarea în centre de vaccinare aflate pe teritoriul României a cetățenilor români rezidenți în stânga Prutului. „Aceasta e o măsură firească de asumare a responsabilității pentru sănătatea conaționalilor noștri care nu au perspectivă realistă de acces la un vaccin sigur, certificat în UE. Expert Forum (EFOR) este însă preocupat de soarta celorlalți locuitori ai Republicii Moldova, care nu au cetățenie română, dar sunt în contact apropiat cu aceștia, fiind adesea membri ai aceleiași familii. Există destule situații în care un soț are dublă cetățenie iar celălalt nu; ori în care părinții mai în vârstă nu au apucat să-și redobândească cetățenia română, însă copiii lor da. Se crează astfel un clivaj artificial în accesul la vaccin – deci la perspectiva de normalizare a vieții – între persoane care își duc traiul împreună”, se mai arată în adresarea către Guvernul României. 

În acest context, experții români solicită adaptarea actualei platforme online pentru a permite și cetățenilor moldoveni fără cetățenie română, care au acte valabile emise de autoritățile din Chișinău, să se vaccineze în centrele aflate pe teritoriul României în aceleași condiții în care o pot face acum cei cu dublă cetățenie, De asemenea, cer includerea teritoriului Republicii Moldova în aria deservită de echipele mobile de vaccinare pentru zona rurală, când această etapă va fi lansată în România. 

Mai multe detalii despre inițiativa „Expert-Forum” aflați AICI

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău