Petiție online | Peste 9 mii de persoane cer impozitarea Mitropoliei Moldovei (Patriarhia Rusă)
-
08 Noiembrie 2016 14:10
Semnatarii unei petiții online, circa 9500 de persoane, solicită ca Mitropolia Moldovei (Patriarhia Rusă) să fie impozitată.
Potrivit membrilor grupului de inițiativă, care au lansat această petiție săptămâna trecută, cultele religioase sunt scutite condiționat de plata impozitelor, iar printre condiții este că nu trebuie să susțină formațiuni politice sau candidați.
Mai mulți semnatari ai petiției au declarat, marți, într-o conferință de presă la IPN că Mitropolia Moldovei, manifestându-și preferința pentru un anumit candidat la prezidențiale prin declarațiile unor clerici, a semănat dezbinare și ură printre creștinii ortodocși din Republica Moldova.
Avocata Doina Ioana Străisteanu, a menționat că în petiție se solicită impozitarea bisericilor, mănăstirilor și magazinelor religioase pentru toate serviciile prestate și lucrurile comercializate. Se solicită impozitarea doar a Mitropoliei Moldovei deoarece este unica ce și-a manifestat preferințele politice în cadrul mai multor campanii electorale. „În momentul în care Mitropolia se implică în politică nu merită să fie scutită de impozite”, a spus jurista.
În petiție se solicită ca Inspectoratul Fiscal de Stat să verifice dacă Mitropolia Moldovei mai corespunde criteriilor legale prin care poate fi scutită de impozite. Inspectoratului Muncii i se cere să verifice de ce toți cei care activează în cadrul bisericilor și mănăstirilor – de la cântăreți la paznici – nu au contracte de muncă și polițe de asigurare medicală. De asemenea, Procuraturii Generale i se cere să verifice dacă se conțin elemente de trafic de persoane în acțiunile de a recruta persoane cu dizabilități și orfani care cerșesc pentru biserici.
Rodion Gavriloi, activist civic și absolvent al Seminarului teologic ortodox al Arhiepiscopiei București, a menționat că din mai multe reportaje în presă s-a observat luxul în care trăiesc liderii Mitropoliei Moldovei, aceasta însemnând că ei și-au încălcat jurământul propriu de a trăi sărac. În opinia sa, Mitropolitul Vladimir și episcopul Marchel, care și-au anunțat anterior sprijinul pentru candidatul socialist la prezidențiale, Igor Dodon, trăiesc mai degrabă ca veritabili oameni de afaceri. Activistul a menționat că atât Mitropolitul, cât și episcopul, se supun Patriarhiei de la Moscova și acest lucru îi face să susțină un candidat pro-rus, iar declarațiile lor în raport cu candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, au avut ca scop denigrarea ei în fața enoriașilor.
Ion Andronache, și el activist civic, student la Academia de Teologie Ortodoxă Chișinău, subordonată Mitropoliei Moldovei, a spus că exprimarea publică a preferințelor politice de către unii clerici nu reprezintă întreaga Biserică. „Nu doar clericii formează Biserica. Biserica suntem și noi, credincioșii, iar declarațiile câtorva clerici nu-i reprezintă pe mai mulți credincioși. Prin acțiunile lor s-ar putea deduce că au exclus din Biserică enoriașii care preferă alt candidat. Eu, în calitate de creștin ortodox, sunt pentru impozitarea instituțiilor bisericești. Biserica a devenit o formă mai pompoasă a Oficiului stării civile, unde preotul dictează prețurile”, a spus activistul.
Petru Negură, sociolog și lector al Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, a menționat că petiția semnată de mii de persoane nu reprezintă un act de răzbunare împotriva Bisericii, ci o adresare către instituțiile statului de a pune lucrurile la punct, mai ales că Biserica se comportă ca un agent economic și un actor politic nedeclarat. Lectorul a făcut apel către clerici să-și aducă aminte de vocația Bisericii, de a lucra cu oamenii, ci de a nu face publicitate politică.
Urmează ca juriștii să întocmească demersurile oficiale pe care să le transmită în timpul apropiat instituțiilor de resort.
Mitropolia Moldovei nu a comentat deocamdată acuzațiile ce i se aduc.