Petiție în adresa autorităților privind asigurarea accesului mass-media la informații de interes public

  • 03 Mai 2020 12:43
Petiție în adresa autorităților privind asigurarea accesului mass-media la informații de interes public

În contextul Zilei Libertății Presei, marcate la 3 mai, mai mulți reprezentanți ai mass-media, membri ai societății civile și consumatori de media au înaintat o petiție publică prin care semnalează problema limitării accesului jurnaliștilor la informațiile de interes public.

Potrivit petiției, restricționarea accesului la informațiile de interes public este o mare problemă pentru jurnaliștii din Republica Moldova. De-a lungul ultimilor ani, accesul la datele deținute de autorități le-a fost îngrădit jurnaliștilor sub diferite pretexte – protecția datelor cu caracter personal, secretul de stat și cel comercial; calificarea solicitărilor de informație drept petiții; obligarea jurnaliștilor de a solicita informațiile prin scrisori în loc de email sau apel telefonic și altele asemenea.

 Actualele practici administrative restrictive sunt generate și de cadrul legal existent, care conține carențe în măsură să îngrădească accesul mass-media și, implicit, al cetățenilor la informații, se arată în petiție.

Mai mult, reprezentanții mass-media constată că în contextul stării de urgență instituite din cauza pandemiei COVID 19, sub paravanul situației excepționale, autoritățile publice admit grave încălcări și limitări ale dreptului de acces la informație.

Precizăm că triplarea termenelor pentru soluționarea solicitărilor de acces la informația de interes public, nu doar constituie, din punct de vedere juridic, o măsură disproporționată și nejustificată, dar reprezintă și o încurajare a propagării informațiilor neveridice și speculative, pe care însăși autoritățile statului trebuie să le combată, se mai spune în petiție.

În context, reprezentanții mass-media și societății civile solicită Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova să abroge prevederile legale, instituite pe perioada stării de urgență, care limitează accesul la informațiile de interes public, să demareze procedurile legale în vedere îmbunătățirii cadrului legal în materie de acces la informațiile de interes public, să stopeze și sancționeze practicile administrative abuzive care restrâng accesul la informațiile de interes public.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău