Petiția pentru facilitarea redobândirii cetățeniei române, inițiată de un deputat de la București

  • 20 Aprilie 2019 17:12
Petiția pentru facilitarea redobândirii cetățeniei române, inițiată de un deputat de la București

Deputatul român, Constantin Codreanu, a inițiat o petiție pentru facilitarea procesului de redobândire a cetățeniei române. În petiție se solicită dublarea numărului membrilor Comisiei pentru Cetățenie din cadrul Autorității Naționale pentru Cetățenie în conformitate cu Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 65/2017.

Ținta stabilită pentru această petiție este de 10 000 de semnături, care ulterior să fie prezentate la finalul aceste sesiuni parlamentare viitorului Ministru al Justiției în subordinea căruia se află Autoritatea Națională pentru Cetățenie, precum și Ministrului Finanțelor Publice, de la care vor fi solicitate fondurile necesare pentru a transpune în realitate această solicitare, după cum se menționează pe pagina oficială a deputatului român.

Petiția este adresată Premierului României, ministrului Justiției și ministrului Finanțelor Publice și poate fi semnată aici.

”Solicităm dublarea în regim de urgență a numărului membrilor Comisiei pentru cetățenie în vederea analizării și soluționării cu celeritate a zecilor de mii de dosare depuse de persoane și urmași ale acestora care nu au renunțat niciodată la statutul de cetățeni români și cărora statul român nu le-a retras niciodată acest statut. Este de neacceptat situația în care întreg procesul de redobândire a cetățeniei române din momentul depunerii dosarului și până în momentul ridicării actului de identitate să dureze aproape sau chiar mai mult de 2 ani.

În situația în care România se confruntă cu un exod substanțial al populației, o astfel de atitudine a autorităților responsabile de acest demers de "încetățenire" a foștilor cetățeni români și a urmașilor acestora poate fi catalogată ca sabotare a interesului național.

Solicităm implicarea directă a Premierului României în această problemă, așa cum s-a întâmplat și în dosarul "minorilor non-cetățeni", soluționat prin Ordonanța de Urgență menționată mai sus, dată de Guvernul României pe 21 septembrie 2017. Așteptăm cât mai curând un ordin al Ministrului Justiției în acest sens, care trebuie să identifice resurse umane inclusiv din afara ANC dacă este cazul și îi solicităm Ministrului Finanțelor Publice să identifice, la următoarea rectificare bugetară, fondurile necesare care să fie alocate pentru a dubla numărul membrilor Comisiei pentru Cetățenie din cadrul ANC”, se menționează în cadrul petiției.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău