Peter Michalko | Tensiunile în relațiile UE cu R.Moldova - o reacție firească la invalidarea rezultatelor alegerilor din Chișinău

  • 20 Iulie 2018 13:25
Peter Michalko | Tensiunile în relațiile UE cu R.Moldova - o reacție firească la invalidarea rezultatelor alegerilor din Chișinău

Tensiunile în relațiile Uniunii Europene cu R. Moldova au apărut ca o "reacție firească la invalidarea rezultatelor alegerilor primarului Chișinăului", a declarat șeful Delegației UE în RM, Peter Michalko, într-un interviu pentru ziarul "Logos-press", transmite INFOTAG.

Peter Michalko a subliniat că "toți observatorii și participanții la procesul electoral au declarat că aceste alegeri au fost libere și corecte". "Din păcate, după cele întâmplate, am fost nevoiți să constatăm că nu se respectă standardele și principiile democratice ale statului de drept. Potrivit ambasadorului european, la Chișinău, dreptul cetățenilor la exprimarea voinței nu a fost respectat, lucru inacceptabil pentru un stat democratic.

Totodată, el amintit că anul trecut, „din cauza că autoritățile moldovene au decis să modifice sistemul electoral în pofida avizului Uniunii Europene, OSCE și Comisiei de la Veneția, Bruxelles-ul a fost nevoit să înainteze precondiții de natură politică în Memorandumul de acordare a asistenței macrofinanciare. Moldova a acceptat și a semnat aceste condiții. Cu toate acestea, în practică, observăm că nu se respectă principiile alegerilor libere", a spus el.

Diplomatul consideră că nu se poate vorbi despre niciun fel de politizare a hotărârii Parlamentului European din 5 iulie, de sistare a finanțării europene pentru R. Moldova din cauza invalidării alegerilor, pentru care au votat 345 de deputați din cinci grupuri parlamentare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău