Peter Michalko: Reforma justiției, furtul miliardului și combaterea corupției rămân principalele restanțe ale R.Moldova în relația cu Uniunea Europeană
-
14 Septembrie 2020 16:10
Reforma justiției, furtul miliardului și combaterea corupției rămân principalele restanțe ale Republicii Moldova în relația cu Uniunea Europeană, a atenționat ambasadorul european la Chișinău Peter Michalko, în cadrul unei întâlniri cu jurnaliștii, care a avut loc astăzi, 14 septembrie.
El a subliniat că Uniunea Europeană va continua să manifeste deschidere și susținere pentru Republica Moldova prin proiecte de infrastructură, dar și reformarea instituțiilor, având la bază principiul condiționalităților:
„Această atitudine ajută ca schimbările care trebuie să aibă loc să fie într-adevăr făcute. Sunt domenii în care nu vedem progrese care ar fi satisfăcătoare și aici continuăm să-i încurajăm pe cei care au responsabilitatea pentru decizii în RM, să facă lucruri pentru a schimba realitatea și a atinge standarde europene, necesare pentru funcționarea instituțiilor, după cum așteaptă cetățenii Republicii Moldova. Aici vorbim în continuare de reforma justiției care nu a fost realizată până acum. Vorbim de alte lucruri importante cum ar fi investigarea fraudei bancare și sunt 6 ani după ce a avut loc această crimă care a făcut daună de 12 la sută din PIB al țării și nu vedem nicio persoană pedepsită pentru această crimă. Vorbim despre promovarea mai departe a luptei împotriva corupției. Corupția este răul cel mai mare și cauza multor altor fenomene proaste în societate care dăunează viața oamenilor și este obstacol pentru dezvoltarea țării, prosperitate, creștere economică și atragerea investitorilor și atinge toate aspectele vieții societății”.
Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău a amintit de susținerea acordată Republicii Moldova pentru a combate pandemia de COVID-19:
„Acest an a adus provocările neașteptate cu coronavirusul și asta a cauzat în fiecare țară din lume probleme noi. UE din primul moment a fost și cu inițiative pentru susținerea partenerilor ei, inclusiv Republica Moldova, și noi împreună - instituțiile UE, țările membre, companiile, misiunile diplomatice, am căutat toate posibilitățile cum să susținem oamenii cu material medical și revitalizarea economiei, pentru că impact asupra economiei este și căutam posibilitățile să-l diminuăm.
Vom continua să oferim asistența noastră bazată pe mersul reformelor, vom face totul ca să fim aproape de oameni. Să cooperăm foarte strâns cu partenerii, cu societatea civilă, noi proiecte de dezvoltare a localităților, vom continua susținerea mass-media independente și libere”, a mai declarat ambasadorul european.
Peter Michalko a menționat că mâine este Ziua Internațională a Democrației și pentru UE este un prilej să amintească de valorile ei, între care standardele democratice sunt cele principale, stau la baza relațiilor cu Chișinăul și sunt parte a Acordului de Asociere cu Republica Moldova.
El a prezentat Harta proiectelor UE în RM – peste 1000 de proiecte desfășurate în ultimii 10 ani, în care s-a investit mai mult de un miliard de euro, 20 de miliarde de lei în diferite domenii.