Peter Michalko: Modul de aplicare a noii legi electorale va fi esențial pentru finanțarea R.Moldova de către UE
-
18 Aprilie 2018 13:48
Sistemul electoral mixt, aprobat de către autoritățile de la Chișinău, în pofida recomandărilor partenerilor externi, trezește în continuare îngrijorări din partea societății civile și a mai multor partide politice din opoziție.
Discuțiile au avut loc în cadrul unei conferințe internaționale organizate de Platforma Națională a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic, în parteneriat cu Fundația Friedrich Ebert Moldova.
Consecințele sistemului nou electoral din Republica Moldova trebuie să fie monitorizate în cadrul procesului electoral, atât în timpul campaniei, dar și după scrutin, susține ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.
„Alegerile transparente, inclusive și credibile la nivel central și local sunt de importanță cheie. Uniunea Europeană urmărește foarte din aproape dezvoltările în acest context și aplicarea noii legi electorale va fi și un component important în evaluările precondițiilor politice, care vor fi făcute înainte de fiecare tranșă a asistenței macro-financiare.”
Deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu, consideră că prin introducerea sistemului de vot mixt, cetățenii ar fi fost deposedați de dreptul la alegeri libere și corecte. Totodată, el crede că circumscripțiile au fost create astfel încât să favorizeze anumiți concurenți electorali.
„Rămân la concluzia mea că ele au fost create după candidatul care trebuie să câștige în aceste circumscripții. Cred că a fost încălcat principiul proporționalității în atribuirea mandatelor pentru diasporă.”
Sistemul electoral mixt nu este un sistem de vot adecvat pentru Republica Moldova, consideră directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă, Igor Boțan. Tot el atenționează că au existat trei încercări de a introduce acest sistem și că de două ori votul mixt a fost respins, din cauza diferendului transnistrean. Igor Boțan a atrasă atenția și asupra numărului mic de circumscripții electorale formate pentru diasporă.
Anterior, președintele Comisiei Naționale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente, Iurie Ciocan, a dat asigurări, că nu a fost favorizat niciun partid politic atunci când acestea au fost delimitate.