Peter Michalko, la Ungheni unde UE va investi sume semnificative: Realizăm acest program aici pentru că vrem să dăm un impuls puternic dezvoltării regionale

  • 27 Ianuarie 2020 14:11
Peter Michalko, la Ungheni unde UE va investi sume semnificative: Realizăm acest program aici pentru că vrem să dăm un impuls puternic dezvoltării regionale

Uniunea Europeană va investi în următorii 5 ani aproximativ 23 de milioane de euro în proiecte pentru dezvoltarea municipiului Ungheni și a localităților din preajmă.

 Prin acest program, Uniunea Europeană vrea să asigure o calitate mai bună a vieții locuitorilor și noi oportunități, susțin diplomați europeni, care însă îi îndeamnă și pe cetățeni și autoritățile să acționeze.

Inițiativa face parte din programul „Uniunea Europeană pentru Moldova:Regiuni cheie” și vizează municipiile Cahul și Ungheni și localitățile din preajma acestora. Programul pentru Ungheni, lansat oficial la Casa de cultură din localitate, la care au fost prezenți sute de locuitori, dar și diplomați europeni și reprezentanți ai administrației publice locale, are un buget de aproximativ 23 de milioane de euro..

Programul va oferi posibilitate de a finanța proiecte de infrastructură, aprovizionare cu apă, susținere pentru businessul local, buna administrare, dar și alte domenii, a precizat șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko. Scopul acestuia este îmbunătățirea nivelului de trai al populației, a menționat oficialul.

„Noi ca UE, realizăm acest program aici pentru că vrem să dăm un impuls puternic dezvoltării regionale și ca rezultate tangibile așteptăm îmbunătățirea vieții oamenilor care trăiesc aici”, a declarat Peter Michalko.

Acest program reprezintă o oportunitate deosebită pentru Ungheni și locuitorii săi, a declarat primarul municipiului, Alexandru Ambros.

„Este o oportunitate deosebită pentru noi de a asigura continuitatea procesului schimbării spre bine în orașul nostru și în localitățile din împrejurime. Este o oportunitate pentru noi de a asigura serviciu ide calitate”, afirmat primarul.

La evenimentul de lansare de la Ungheni a fost organizat un iarmaroc al producătorilor locali, un concurs de desen la tema „Cum văd eu orașul meu peste 5 ani”, la care au fost depuse 99 de desene, precum și un concert, inclusiv cu artiști originari din Ungheni.

În cadrul unei întâlniri cu elevii liceului Vasile Alecsandri din localitate, ambasadorul Poloniei Bartlomiej Zdaniuk a menționat că Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova și alte state, dar și cetățenii și autoritățile trebuie să depună eforturi.

„La fel ca în alte țări, noi venim cu undița, dar peștele voi trebuie să-l prindeți. Adică, UE e ca un fel de trambulină, dar trambulina nu este suficientă pentru o săritură frumoasă. Tu, în primul rând, trebuie să faci săritura, dar trambulina oferă o amplitudine mai mare acestei sărituri”, susține ambasadorul Poloniei.

Contribuția UE pentru regiunile Cahul și Ungheni ajunge la 1 miliard de lei. Peter Michalko a declarat că în funcție de rezultatele programului, ar putea fi examinată posibilitatea extinderii programului și în alte regiuni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:2,06 m/s
Mon
17
Tue
20
Wed
21
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău