Pești fosilizați din ziua în care un asteroid a lovit Pământul acum 66 de milioane de ani, descoperiți în SUA

  • 31 Martie 2019 18:39
Pești fosilizați din ziua în care un asteroid a lovit Pământul acum 66 de milioane de ani, descoperiți în SUA

O echipă de cercetători a descoperit în Statele Unite fosile extrem de bine conservate de pești de acum 66 de a milioane de ani, care au murit în momentul impactului unui asteroid responsabil de extincția a 75% din viața de pe Pământ și poate și de cea a dinozaurilor, potrivit AFP.

Aceste fosile de pești și animale ancestrale au fost descoperite în situl din Dakota de Nord, la 3.000 de kilometri de craterul  Chicxulub, unde impactul cu asteroidul s-a produs în Marea Caraibelor. 

Studiul, care va apărea luni în revista științifică Proceedings of the National Academy of Sciences, arată până la ce punct acest eveniment a avut un impact devastator foarte rapid pe suprafețe mari, subliniază autorul principal, Robert DePalma, citat de site-ul de specialitate EurekAlert.  

"Este ca un muzeu de la sfârșitul perioadei Cretacicului pe un strat de o jumătate de metru grosime", descrie Mark Richards, unul dintre autorii și profesorii de la Universitatea californiană Berkeley, într-un comunicat al instituției. 

Șocurile provocate de imapactul asteroidului au generat valuri uriașe într-o mare pe locul unde în prezent este Dakota de Nord, care, ajungând la un râu cu pești din apropiere, a inversat cursul. Torentele de pietre și resturi s-au abătut asupra lor, înainte ca un al doilea val să-i îngroape. S-au fosilizat cu timpul. 

"O acumulare de pești de apă dulce, de vertebrate terestre, de arbori (...) și de alte creaturi marine au fost prinse în acest strat", a explicat Robert DePalma. "Înainte de a muri, peștii au inhalat fragmente de sticlă numite tectite propulsate de asteroid", punctează cercetătorii, care au găsit bucăți din acestea în branhiile peștilor. Unii pești au murit din cauză că le-au ingerat", estimează ei. 

Biodiversitatea din sit este remarcabilă

"Cel puțin câteva exemplare se dovedesc a fi noi specii, iar altele sunt cele mai bune exemple din specia lor", a spus DePalma. "Urmărim înregistrarea unuia dintre cele mai importante evenimente din istoria Terrei. Niciun alt sit nu prezintă astfel de urme". 

Sursa: News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
18
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:9,8 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
9
Wed
13
Thu
15

Curs oficial BNM 30 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău