Peste un sfert dintre militarii străini staționați în Irak, în majoritate americani, s-au retras în 2018

  • 16 Ianuarie 2019 13:16
Peste un sfert dintre militarii străini staționați în Irak, în majoritate americani, s-au retras în 2018

Peste un sfert dintre militarii străini staționați în Irak, în majoritate americani, s-au retras în 2018, au indicat autoritățile de la Bagdad, la o lună după anunțul Statelor Unite privind retragerea trupelor lor din Siria și eventuala folosire a Irakului drept bază pentru o intervenție în țara vecină, informează Agerpres.

Irakul a declarat la sfârșitul lui 2017 'victoria' asupra grupării jihadiste Stat Islamic (SI), alungată din toate orașele după trei ani de campanie purtată de trupele irakiene, sprijinite de o coaliție internațională condusă de SUA.

Jihadiștii continuă totuși să întreprindă atacuri pe teritoriul irakian.

La apogeul luptei împotriva insurgenței declanșate după invadarea Irakului în 2003, armata americană număra până la 170.000 de militari desfășurați în această țară, retrăgându-se ulterior la sfârșitul lui 2011, la apelul președintelui în funcție, Barack Obama.

Trupe americane au revenit în Irak în cadrul coaliției formate în 2014 împotriva SI în Irak și Siria.

Cu prilejul vizite întreprinse de Crăciun la o bază americană aeriană la vest de Bagdad, președintele american Donald Trump a declarat că nu are în vedere 'deloc' retragerea militarilor americani din Irak. El s-a referit, 'dimpotrivă', la posibilitatea ca această țară să fie utilizată 'ca bază' în situația unei intervenții în Siria, unde SI continuă să controleze anumite sectoare, mai ales la frontiera cu Irak.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău