Peste un milion de certificate digitale privind COVID, emise deja în UE (comisar european)

  • 08 Iunie 2021 15:04
Peste un milion de certificate digitale privind COVID, emise deja în UE (comisar european)

Peste un milion de persoane au primit deja certificate digitale UE privind COVID-19, ceea ce ar trebui să faciliteze călătoriile în această vară în cadrul Uniunii Europene, a anunțat marți comisarul european pentru justiție Didier Reynders într-o intervenție în Parlamentul European, potrivit AFP.

Aceste certificate, care atestă că o persoană a fost vaccinată împotriva COVID-19, că a primit un rezultat negativ la testul de depistare a bolii sau că este imună după o infecție, au început să fie emise în nouă țări, a precizat executivul european.

Este vorba de Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Danemarca, Germania, Grecia, Polonia, Lituania și Spania, potrivit sursei citate.

Aceste documente urmează să fie recunoscute de către toate țările UE începând de la 1 iulie, în temeiul unei reglementări ce mai trebuie aprobată de Parlamentul European în cadrul unui vot al cărui rezultat va fi anunțat miercuri. Votul ar trebui să fie doar o formalitate, existând deja de acord în această privință între colegislatori.

Înainte de intrarea în vigoare a reglementării care stabilește un cadru european comun, UE și-a lansat platforma tehnică permițând interoperabilitatea certificatelor, iar statele membre au început să emită aceste documente.

'Peste un milion de cetățeni au primit deja aceste certificate și mulți alții vor urma în săptămânile și lunile următoare', a spus Didier Reynders.

Aceste certificate trebuie să permită titularilor să evite carantina în țara lor de destinație. Statele membre mențin totuși posibilitatea de a impune măsuri restrictive suplimentare, de exemplu, în cazul apariției unei noi variante, dar acestea trebuie să fie 'necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică'.

'Aceasta va ușura viața cetățenilor europeni. Certificatul numeric privind COVID îi va ajuta să călătorească în UE, fie din motive profesionale, familiale sau pentru recreere', a mai comentat comisarul european.

Pentru a relansa turismul, Comisia Europeană încearcă să armonizeze măsurile la care vor fi supuși călătorii în UE, chiar dacă aceste decizii sunt în cele din urmă responsabilitatea statelor membre.

Comisia este de asemenea în discuții cu țări terțe, cum ar fi Regatul Unit și SUA, în încercarea de a ajunge la recunoașterea reciprocă a certificatelor privind COVID.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
32,74
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Sat
32
Sun
31
Mon
32
Tue
34
Wed
30
Arhivă Radio Chișinău