Peste trei mii de familii s-au înregistrat pe platforma compensații, pentru a beneficia de compensații la energie și căldură

  • 12 Octombrie 2022 10:44
Peste trei mii de familii s-au înregistrat  pe platforma compensații, pentru a beneficia de compensații la energie și căldură

Peste trei mii de familii s-au înregistrat deja pe platforma compensații.gov.md, lansată astăzi de Guvern, pentru a beneficia de compensații la energie și căldură, transmite Radio Chișinău.

Oamenii se pot înscrie până pe 15 noiembrie pe platforma online,(https://compensatii.gov.md/ro), unde în dependență de venitul pe care îl au li se va stabili gradul de vulnerabilitate și respectiv vor primi compensații în mărime corespunzătoare. Valoarea exactă a compensațiilor va fi anunțată în luna noiembrie. 

Procedura de depunere a cererii online durează 10 minute. Este nevoie de actele de identitate ale celor din gospodărie și câte o factură la energie termică, gaz și electricitate. Formularul vine la pachet cu un video explicativ detaliat. Pentru a ajuta consumatorii să se înregistreze în Sistemul Informațional „Vulnerabilitate Energetică”, a fost lansată și o linie verde guvernamentală 0 8000 5000, la care vor fi oferite informații despre procedura de solicitare a compensațiilor, criteriile de atribuire a categoriei de vulnerabilitate, accesarea și înregistrarea pe platforma online. Persoanele care nu au acces la echipamente IT sau nu au cunoștințe pentru a se înregistra online, vor putea apela la sprijinul asistenților sociali sau a bibliotecarilor din localitate.

 

Vor exista patru categorii de vulnerabilitate – vulnerabilitate foarte ridicată, ridicată, medie și scăzută.

Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale Marcel Spătari pentru luna noiembrie sunt prevăzuți circa 870 de milioane de lei care vor fi acordați pentru compensații. În total, Fondul pentru compensații pentru perioada rece a anului este de aproape 5 miliarde de lei, de două ori și jumătate mai mult decât anul trecut, potrivit oficialului.

Traversăm o perioadă dificilă, iar Guvernul Republicii Moldova depune toate eforturile pentru a reduce impactul prețurilor actuale la energie. Întrucât majoritatea populației este vulnerabilă, estimăm că circa 90% din familii vor beneficia de compensații. Acestea vor fi alocate în funcție de categoria de vulnerabilitate, ceea ce va face sistemul mai echitabil”, a declarat Marcel Spatari, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, în cadrul conferinței de presă, prilejuită de lansarea SIVE.

Compensațiile vor fi reflectate în facturile consumatorilor la energie.

Platforma a fost elaborată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și face parte din programul guvernamental „Ajutor la contor”, implementat cu sprijinul UE, a Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și a Guvernului Slovaciei.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău