Peste o sută de istorici, academicieni din România, Ucraina și R. Moldova vor conferenția la Constanța, cu prilejul Marii Uniri

  • 26 Octombrie 2018 08:34
Peste o sută de istorici, academicieni din România, Ucraina și R. Moldova vor conferenția la Constanța, cu prilejul Marii Uniri

Peste o sută de istorici, academicieni și cercetători științifici din România, Ucraina și Republica Moldova vor conferenția, în perioada 26 - 28 octombrie, la Constanța, în cadrul evenimentului cultural "Marea Unire de la Marea Neagră", ce se va desfășura până pe 14 noiembrie, fiind susținut de Asociația Eurocult, în colaborare cu Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, notează AGERPRES, cu referire la comunicatul organizatorilor.

Potrivit sursei citate, "Marea Unire de la Marea Neagră" este un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale în cadrul Sesiunii de selecție pentru manifestări dedicate aniversării Centenarului României. Acesta urmărește reliefarea evenimentului din perspectiva a trei dimensiuni: istorică, socială și artistică.

"Timp de trei zile, în perioada 26-28 octombrie, peste 100 de istorici, academicieni, cercetători științifici, muzeografi și profesori, din România, Ucraina și Republica Moldova se reunesc sub auspiciile celebrării Centenarului, prezentând, din perspectivă istorică și științifică, importanța valorilor naționale de bază, la care ne raportăm cu toții și datorită cărora ne putem identifica astăzi ca nație. Evenimentul se deschide vineri, 26 octombrie 2018, la ora 11.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța cu un moment artistic-surpriză. Tot aici va avea loc deschiderea expoziției 'IA - Zbor Centenar' ce va prezenta peste 50 de ii cu valoare patrimonială, o colecție de fotografii de la sfârșitul veacului al XIX-lea - început de secol XX, precum și albume de fotografie, cusături și alte piese țărănești din perioadă", se arată într-un comunicat de presă al Asociației Eurocult.

Evenimentul se va finaliza la 14 noiembrie, atunci când se vor celebra 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România. Cu acest prilej va fi lansat un volum omagial cu titlul "Marea Unire de la Marea Neagră" și va fi proiectat un film documentar realizat de regizorul Toma Enache, inspirat din viața etniilor dobrogene în acea perioadă. 

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău