Peste o sută de clădiri publice din Chișinău vor fi izolate termic, cu fonduri externe

  • 23 Februarie 2017 13:27
0%
00:00:00
00:00:00

Peste o sută de clădiri publice din municipiul Chișinău vor beneficia de izolare termică în cadrul unui proiect susținut financiar din exterior. Deși autoritățile municipale spun că proiectul este cel mai important de la independență încoace, consilierii au dubii în privința implementării lui. 

Proiectul prevede lucrări de reabilitare a clădirilor publice, de izolare termică a pereților și înlocuire a geamurilor. În acest mod, autoritățile dau asigurări că se reduce consumul de energie și respectiv costurile. Conform proiectului, primele clădiri care vor beneficia de termoizolare sunt 22 de grădinițe din municipiul Chișinău. Reprezentantul companiei care a elaborat studiul de fezabilitate pentru acest proiect, Savvas Louizidis, susține că proiectul este unul viabil.

„Este un proiect unic pentru Republica Moldova. Primul beneficiu este reducerea considerabilă de energie, îmbunătățirea considerabilă a nivelului de confort în clădire. Proiectul respectiv vizează categoriile vulnerabile ale societății: copii, persoane bolnave”, a declarat Savvas Louizidis.

În prima etapa a proiectului vor fi termoizolate doar clădirile publice: grădinițe, școli și spitale. Ulterior, prin acest proiect vor putea fi termoizolate și clădirile rezidențiale. Edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, se arată sigur de succesul proiectului, după ce consilierii socialiști l-au acuzat de dezordinea din oraș și i-au dăruit o cupă cu noroi.

„Noi avem de ales între glodul pe care l-ați adus aici și renașterea europeană a Chișinăului. Eu chiar vreau să văd care pe care.  Cel mai complex și cel mai ambițios proiect al Chișinăului din ultimii zece ani - anveloparea termică și reabilitarea tuturor clădirilor din Chișinău, începând cu grădinițe și continuând cu blocuri locative”, a declarat Dorin Chirtoacă.

Mai mulți aleși municipali și-au exprimat însă dubiile în privința acestui proiect, deși recunosc importanța lui. „Noi nu negăm faptul că acest proiect este necesar și bun, este unul important. Am foarte mari suspiciuni că din acești bani se va fura, nu neapărat de către consilierii municipali sau de către Primărie”, a declarat consilierul municipal din partea fracțiunii Blocului Electoral „PPEM – Iurie Leancă”, Victor Lutenco.

Banii pentru finanțarea proiectului sunt oferiți de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții – câte 10 milioane de euro, sub formă de credit, cu dobânda de un procent. Totodată, Uniunea Europeană a contribuit cu un grant de 5 milioane de euro. Conform estimărilor, de acest proiect vor putea beneficia circa 35 de mii de persoane. 

Proiectul urmează a fi aprobat de către Consiliul municipal Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:7,2 m/s
Thu
19
Fri
20
Sat
18
Sun
17
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău