Peste jumătate din muzeele din Marea Britanie riscă să se închidă din cauza pandemiei de COVID-19

  • 22 Ianuarie 2021 14:31
Peste jumătate din muzeele din Marea Britanie riscă să se închidă din cauza pandemiei de COVID-19

Șase din zece muzee britanice se tem că nu vor supraviețui pandemiei de COVID-19, a dezvăluit vineri asociația Art Fund, temându-se că cel de-al treilea lockdown instituit în Regatul Unit ar putea înrăutăți situația acestor instituții care se "luptă pentru supraviețuire", relatează AFP, preluat de Agerpres.

Estimarea asociației survine în urma unui sondaj realizat la sfârșitul anului 2020. Art Fund subliniază într-un comunicat că noul lockdown, care a intrat în vigoare la începutul lunii ianuarie, "riscă să crească considerabil această cifră" iar unele muzee să fie nevoite să-și "închidă definitiv porțile".

"Acest ultim lockdown este o lovitură dură, care obligă muzeele și galeriile noastre să lupte pentru supraviețuire", a declarat directoarea asociației, Jenny Waldman, subliniind că unele "mici muzee în special, atât de esențiale pentru comunitățile noastre nu au rezervele necesare pentru a trece de această iarnă".

"Pandemia ne-a îngenunchiat", a afirmat David Green, directorul muzeului londonez Florence Nightingale, care a fost nevoit să renunțe anul trecut la evenimentele planificate pentru bicentenarul său.

"Dacă situația continuă, am putea deveni complet insolvenți financiar", a explicat el, "ceea ce înseamnă că este greu de spus dacă vom putea să ne redeschidem porțile".

Forțate să se închidă pe perioada lockdown-ului, instituțiile culturale au fost grav afectate financiar de pandemia de COVID-19, care a făcut peste 93.000 de decese în Regatul Unit, cea mai îndoliată țară din Europa.

Guvernul britanic a deblocat un ajutor de 1,57 miliarde de lire sterline (1,76 miliarde de euro) pentru întreg sectorul cultural, salutat ca fiind vital însă insuficient.

Asociația Art Fund a anunțat vineri o donație suplimentară de 750.000 de lire sterline (841.500 de euro) către 23 de instituții culturale, crescând la 2,25 milioane de lire sterline (2,5 milioane de euro) sprijinul acordat sectorului de la începutul pandemiei.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău