Peste cinci tone de anghile, confiscate de poliție în Europa

  • 06 Noiembrie 2019 18:30
Peste cinci tone de anghile, confiscate de poliție în Europa

Forțele de poliție din zece țări europene au confiscat mai mult de cinci tone de anghile, o specie amenințată, vândută la prețul aurului pe piața asiatică, în timpul unei ample operațiuni desfășurate timp de mai multe luni în Europa, a anunțat miercuri Europol, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Operațiunea, care s-a desfășurat între octombrie 2018 și aprilie 2019, a avut drept scop combaterea traficului de specii pe cale de dispariție în Uniunea Europeană. Ea a permis confiscarea a 5.789 kg de anghile, cu o valoare de 2.000 de euro pe kilogram.

Peștii au fost ascunși în pungi de plastic și valize, camuflați printre alte mărfuri, înainte de a fi trimiși în Asia cu avionul, a anunțat Europol într-un comunicat.

Toate anghilele confiscate au fost reintroduse în habitatul lor natural, o etapă "crucială" pentru supraviețuirea speciei, a spus Europol.

Forțele de poliție au efectuat peste 400 de acțiuni în zece țări europene, între care Franța, Bulgaria, Elveția și Spania, ceea ce a condus la arestarea a 154 de traficanți.

Autoritățile spaniole au identificat patru organizații criminale implicate în traficul de anghile, pește cunoscut și sub numele de țipar. Această activitate ilegală le-ar fi permis să obțină câștiguri de peste 6 milioane de euro pe an.

Anghila, specie protejată din 2009, face obiectul unui trafic evaluat la câteva miliarde de euro între piețele din Europa și cele din Asia, unde această specie de pește este deosebit de căutată pentru preparate culinare.

Sute de tone de anghile continuă să fie pescuite, în principal în Franța, a denunțat în 2018 asociația Sustainable Eel Group.

Altădată aflate din abundență în râurile europene, anghilele sunt în prezent amenințate cu dispariția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău