Peste cinci mii de persoane cu HIV nu sunt la evidență și nu beneficiază de tratament

  • 22 Mai 10:43
Peste cinci mii de persoane cu HIV nu sunt la evidență și nu beneficiază de tratament

În Republica Moldova sunt peste 16 mii de persoane cu HIV, dintre care doar 10 800 de persoane își cunosc statutul. Peste 5 mii de persoane infectate cu HIV nu sunt luate la evidență și nu beneficiază de tratamentul antiretroviral disponibili, fiind, în același timp, o sursă de infectare. Datele sunt prezentate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică în contextul Zilei mondiale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, transmite IPN.

De menționat că vârsta medie a persoanele depistate cu infecția HIV în ultimii ani este de 40 de ani și se atestă o creștere a numărului de cazuri în localitățile rurale, iar calea de transmitere predomină cea heterosexuală.

Potrivit ANSP, testarea și depistarea persoanelor infectate cu HIV este una din intervențiile prioritare în răspunsul la infecția cu HIV. În acest sens, până pe 15 iunie, se desfășoară campania socială „Just Test: Pentru sănătatea ta și a celor din jur”. Aceasta include evenimente și activități de informare cu privire la importanța testării HIV și cu privire la cunoașterea propriului statut, dar și privind beneficiul inițierii tratamentului antiretroviral.

În anul 2022, de aceste acțiuni au beneficiat peste 30 de mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție, inclusiv persoanele utilizatoare de droguri intravenos, lucrătoarele sexului comercial.

Sunt disponibile servicii de tratament antiretroviral, tratament al infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea și suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, profilaxia pre și post expunere și se realizează conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ultimilor recomandări ale OMS și UNAIDS. În prezent, beneficiază de tratament antiretroviral – 7 857 de persoane.

„Marcarea Zilei internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA oferă oportunitatea pentru a spori nivelul de conștientizare despre HIV/SIDA a populației, în special – a tinerilor; de a crește gradul de toleranță față de persoanele care trăiesc cu HIV; de a reduce nivelului de discriminare; de a asigura accesul sustenabil la servicii calitative de diagnostic și tratament a persoanelor care trăiesc cu HIV și a grupurilor vulnerabile”, precizează ANSP.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:64 %
Vint:5,14 m/s
Sun
23
Mon
23
Tue
22
Wed
22
Thu
22
Arhivă Radio Chișinău