Un număr record 94 de vinării vor fi prezente la Ziua Națională a Vinului. La evenimentele din PMAN și din teritoriu sunt așteptați peste 100 000 de oameni
-
06 Octombrie 2023 14:06
De Zilele Naționale ale Vinului, care vor avea loc pe 7 și 8 octombrie, este așteptat un număr total de 100 mii de vizitatori, dintre care 80 de mii în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău. Alte 20 de mii sunt așteptate la cramele și vinăriile din țară. Cea de-a XXII-a ediție a evenimentului va aduna un număr record de 94 de vinării, din totalul de 200 existente în R.Moldova.
Programul evenimentului va cuprinde sesiuni de degustare, ateliere și instruiri în cadrul Școlii Vinului, târguri și o curte țărănească a meșterilor populari, a comunicat șefa direcției Promovare și Marketing a Oficiului Național al Viei și Vinului, Parascovia Ignat, în cadrul interviurilor matinale la „Radio Chișinău”.
„Vom avea Școala Vinului, vom avea tradiționalele înmânări de premii pentru oameni care produc vinuri și au avut succese remarcabile pe parcursul întregului an. Am invitat și vinificatori din Ucraina, care vor avea un stand comun pentru a prezenta vinurile produse în Ucraina. Vom avea o curte țărănească cu ateliere, masterclass-uri la Roata Olarului, țesutul în covoare, coreografie, inițiere în mișcări de dans. Peste 40 de meșteri populari vor fi la eveniment”, a spus Parascovia Ignat.
Sunt două zile în care avem șansa să vedem cu ce ne mândrim, să descoperim industria vitivinicolă care reflectă istoria și tradițiile noastre. Vinificatorii o să prezinte cele mai bune recolte și, eventual, câte ceva din roada nouă, crede jurnalistul de vinuri și somelierul, Andrei Cibotaru.
„O să fie, cred, mai mult de 40 de crame care vin cu recoltele cele mai bune. Recomand oamenilor să meargă în primul rând la „Școala Vinului”, organizată în două corturi, cu degustări ghidate de specialiști, de experți. Sunt mai multe tematici, cu vinuri din soiuri autohtone, din soiuri noi. Nu este doar o simplă plăcere de a bea vin, dar și o metodă de a afla informație, printr-o incursiune în lumea vinului”, a declarat Andrei Cibotaru.
Vizitatorii vor putea cumpăra și anul acesta Carnetul Degustatorului care oferă posibilitatea degustării, timp de două zile, a 12 tipuri de vinuri. Prețul Carnetului este de 250 de lei și poate fi procurat inclusiv în ziua evenimentului.
Ceremonia de deschidere oficială va începe la ora 11.00. La ora 13:30 vor fi lansate ateliere dedicate degustărilor de vin și divin, dar și instruiri pentru consumul moderat. Pe scenă vor urca orchestra de muzică populară „Porumbița”, soliști Andrei Coțofană și Valentin Butucel din Ialoveni, precum și ansambluri de muzică populară din Ștefan Vodă, Cimișlia, Ialoveni și Durlești. Tot în prima zi vor evolua artiștii Cătălin Josan și Cristofor Aldea-Teodorovici.
Duminică, în cea de-a doua zi, va fi înmânat premiul „Polobocul de Aur”, pentru cel mai bun vin de casă, de către Camera de Comerț și Industrie. Școala Vinului va oferi instruiri până la ora 17.00. Pe parcursul zilei de duminică vor evolua ansamblurile de muzică populară „Plai de Dor” și „Struguraș” din Călărăși, „Vatra Satului” și „Haiducii” din Anenii Noi, ansamblul „Crenguța de Iederă” cu artista Maria Iliuț, precum și interpreții de muzică ușoară, X.O. Band, Pasha Parfeni și Vali Boghean.
Traficul pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt va fi suspendat în perioada 7-8 octombrie în perimetrul străzilor Pușkin și Bodoni. Transportul public va fi redirecționat pe străzile adiacente.
Cu program special, dedicat Zilei Vinului, vor veni și vinăriile și cramele din țară, care își așteaptă vizitatorii.
Evenimentul este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, cu suportul USAID Moldova.