Peste 90% din patentari au tranzitat la activitatea independentă sau și-au deschis un SRL

  • 26 Decembrie 2023 17:03
Peste 90% din patentari au tranzitat la activitatea independentă sau și-au deschis un SRL

De la 1 iulie toți deținătorii patentei de întreprinzător au fost obligați de lege să tranziteze spre activitatea independentă și să ofere cumpărătorilor bon fiscal. De atunci, spune vicepremierul Dumitru Alaiba, ministru al dezvoltării economice și digitalizării, peste 90% din toți cei puțin peste 4 mii de deținători de patentă au tranzitat la activitate independentă sau la regim de SRL.

De asemenea, potrivit lui, de atunci și până în prezent, au fost emise peste 2 milioane de bonuri fiscale în sumă totală de peste 325 de milioane de lei, transmite IPN.

„Partea cea mai importantă o reprezintă anume acești 325 de milioane de lei pe care i-am scos din tenebră și i-am adus în economia oficială. Am fiscalizat în doar câteva luni peste 325 de milioane de lei, care sunt acum parte din economia oficială. Și aici spațiu mai este, o să continuăm să asigurăm această conformare, pentru că toți trebuie să fie egali. Și consumatorii trebuie să aibă dreptul de a avea o minimă protecție sub forma acestui bon fiscal”, a declarat Dumitru Alaiba într-un briefing de presă.

Astfel, susține ministrul, foștii patentari acum muncesc legal cu aparat de casă, emit bonuri fiscale cumpărătorilor. 

„Desigur, conformarea nu este sută la sută și recunoaștem asta. Însă foarte des și eu, și colegii mei primim mesaje că, uite, mare inovație, am primit un bon fiscal de la piață”. Desigur că până la o conformare deplină mai avem, dar carul s-a mișcat din loc. Considerăm această reformă una totuși de succes, chiar dacă, încă o dată, la implementare o să avem de mai accelerat și de mai asigurat că absolut fiecare consumatori primește bon fiscal fie asta în magazin, fie asta în piață”, a menționat vicepremierul Alaiba.

Potrivit lui, timp de 25 de ani „această reformă a tot fost amânată și rostogolită”. Însă, acum a existat suficientă determinare ca reforma să fie dusă până la capăt, iar oamenilor din acest domeniu să le fie oferit un regim civilizat, un regim avantajos și fără birocrație.

De la 1 iulie toți deținătorii patentei de întreprinzător au fost obligați de lege să tranziteze spre activitatea independentă și să ofere cumpărătorilor bon fiscal. Cheltuielile necesare procurării aparatului de casă sau reamenajării spațiului comercial sunt compensate de către stat. Valoarea compensațiilor alocate este de 23 de milioane de lei.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău