Peste 9.000 de pacienți asigurați au fost operați de cataractă în 2023, în Republica Moldova

  • 13 Martie 18:45
Peste 9.000 de pacienți asigurați au fost operați de cataractă în 2023, în Republica Moldova

Peste nouă mii de persoane au beneficiat în anul 2023 de operații de cataractă efectuate de instituțiile medicale contractate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM). Numărul acestor intervenții este cu peste două mii mai mare în comparație cu 2022.

Potrivit CNAM, pentru operațiile respective, din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală au fost alocate aproape 122 de milioane de lei, cu 30 de milioane mai mult față de anul precedent. Costul mediu al unui caz tratat depășește 13 mii de lei. Acești bani acoperă cheltuielile pentru operație, tratament, investigații, consultații, medicamente, cazare și alimentație în spital.

Intervențiile de cataractă au fost prestate anul trecut de 17 instituții medicale, dintre care nouă sunt publice (Spitalul Clinic Republican „T. Moșneaga”, Institutul de Medicină Urgentă, Spitalul Clinic Bălți, Spitalul Clinic Municipal „Sfânta Treime”, SR Călărași, SR Căușeni „Ana și Alexandru”, SR Vulcănești, SR Florești, SR Ungheni), unul – departamental – Spitalul Clinic Militar Central, iar șapte – private (SRL „MedClinicInternational”, Spitalul Internațional „Medpark”, CMI „Cardiomed” SRL, SC„Repromed” SRL, ÎȘP „Incomed” SRL, SRL „Ovico”, SRL „Novamed Nord”).

În anul curent, pentru efectuarea operațiilor de cataractă au fost planificați peste 141 de milioane de lei. De astfel de intervenții beneficiază toate persoanele asigurate care au indicații medicale și se află pe lista de așteptare. În perioada 2022-2023, timpul de așteptare pentru aceste operații s-a redus la un an.

 

Peste 9.000 de pacienți asigurați au fost operați de cataractă în 2023, în Republica Moldova

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău